Hírek

Kinek is szól valójában a Lovecraft Country?

lovecraft-földjén-4-lovecraft-country

A Lovecraft Country remekül szólította meg a fekete nerd közönséget, de vajon mit tud mondani a magyaroknak?


Hirdetés

A Matt Ruff regényéből adaptált Lovecraft Country visszhangjának minden bizonnyal örül az HBO. A kritikusok szeretik az ötvenes évek rasszizmusába öltött misztikus horror road movie-t. A sikerért az alapművön túl Misha Green és a Tűnj el! és Mi rendezője, Jordan Peele a felelősek. A Filmtekercs kritikusa írta róla:

„Matt Ruff eredeti műve a rasszizmus kora és az H. P. Lovecraft-féle szürreális horror közötti kapcsolatot boncolgatja, az HBO-féle Lovecraft Country pedig remekül vizualizálja, teszi láthatóvá ezeket a kapcsolódási pontokat.”

A Variety hosszasan elemzi, hogy az HBO hogyan szólította meg a berd, vagyis a fekete nerd (black + nerd) célközönséget. „Ma már menő blerdnek lenni” – mondta a Warner Media alelnöke, Jackie Gagne a multikulturális marketingről.

Amerika éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején – Lovecraft Country

A berd közösség szenvedélyessége nem most szúrt először szemet a hozzáértőknek. Gagne elmondta, hogy először a Westworld marketingkampányában kapott kitüntetett figyelmet ez a réteg, majd a Watchmen hatására tovább erősítettek ezen a fronton. Idén a horrorsorozat folytatja a blerd közösség megszólítását a Comic-Conhoz hasonló Blerd-Con rendezvénnyel is,

de a Lovecraft Country képes szólni a közösségen kívüliekhez is?

A kérdésre Misha Green tudott választ adni. A sorozat először az ötvenes évek Amerikájának rasszista hangulatát építi fel, majd „feltűnnek a szörnyek, és majdnem felszabadítva érzed magad, mert az emberi szörnyek még rosszabbak, mint az igaziak”. A sorozat a műfaji sokszínűsége miatt nem keretezhető egyetlen célközönség ízlése szerint sem, így a klasszikus emberi kapcsolatokra építő formula sokkal széleskörűbb, mint azt elsőre gondolnánk. Atticus, a fekete bőrű veterán családkereső története egyszerre konkrét és egyszerre univerzális, hogy tartalmas legyen, de ne csak egyetlen réteget szólítson meg.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés