Hírek

(Ki)nyilatkoztatás – Őszinte, de kirekesztő magyarázat Sandler Oscar-mellőzöttségére

uncut gems 1 adam sandler

Egy bennfentes tett kedélyborzoló nyilatkozatot arról, hogy az akadémia álláspontja szerint miért nem jelölték Oscarra Adam Sandler briliáns alakítását. Szándékos provokáció vagy kommunikációs balfogás?

A napokban közzétették az idei Oscar-jelöltek listáját. Bár a legtöbb előzetesen várt film és színész/nő is az esélyesek között található, azért akadt néhány vaskos meglepetés. Közülük is az egyik legnagyobb Adam Sandler mellőzése, aki sokak szerint élete alakítását hozta a Csiszolatlan gyémántban (Uncut Gems).

Egy, neve elhallgatását kérő zsűritag adott egy kézenfekvő, nem túl meglepő, mégis bicskanyitogató választ a The New York Postnak. Így indokolja, hogy a komikus neve nem kerülhetett be a legjobb férfi főszereplő kategóriájába: „Az az alakítás egészen varázslatos volt. Szép lassan kiváló színésszé vált, erre csinál valami igazán bugyuta vígjátékot a Netflixnek. Rengeteg filmet és alakítást kell megnéznünk minden évben. Nem szerencsés, hogy a színészek brandekké váltak. És Sandler neve nem üvölt az Oscarért. Leonardo DiCaprio és Jonathan Pryce neve viszont igen.”

Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems)

Tehát az akadémia tagjának elmondása szerint a zsűri úgy ítélte meg, hogy Sandler nem elég népszerű, nem elég nagy név a szakmában ahhoz, hogy megkaphassa az Oscar-díjat? Nem lenne komolyan vehető a győzelme, de pusztán már a jelölése sem? Kicsit kisarkítva a dolgot:

nem lenne trendi adni neki egy komoly presztízzsel bíró díjat, teljesen mindegy, hogy egyébként milyen alakítást nyújt. Ellenben például DiCaprio a puszta tényért jelölést érdemel, mert egy trendi rendező leforgat vele bármit.

Sőt, a döntnök még tovább ment. Szerinte az sem igazán nyerte el tetszésüket, hogy mikor tavaly év végén egyre gyakrabban merült fel a színész neve az Oscar-esélyesek között, Sandler úgy poénkodta el a dolgot Howard Stern rádióműsorában, hogy ha nem kapja meg a szobrot, bosszúból gyorsan  csinál egy gagyi vígjátékot. „Ez arrogancia volt a részéről. A tisztelet hiányára utalt” – mutatott rá a tag. Hűha…

Utólagosan elegáns replikának is tűnhet a Csiszolatlan gyémánt alkotóinak független rövidfilmje, Sandlerrel a főszerepben, amely nemrég felkerült az internetre, és ingyenesen megtekinthető.

A filmben a sztár arany színűre festett utcai mozdulatművészként szórakoztatja a Times Square járókelőit, míg megjelenik egy rivális, talpig ezüstben.

Sok filmrajongó tippje látszik beigazolódni ezzel a hírrel. Mégis, ezt, ilyen formában nyilvánosan leközölni azért felelőtlen tettnek tűnik Persze az is lehet, hogy mindez egy nagyon tudatosan felépített stratégia része. Nem kell ahhoz komolyabb jóstehetség, hogy kijelentsük: lesz még folytatása a dolognak.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.