Hírek

Kiosztotta idei Nagydíját a FIPRESCI

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) tagjai rendre jelen vannak a nemzetközi filmfesztiválokon, ahol díjakkal jutalmazzák a vállalkozó szellemű filmkészítőket. 1999. óta azonban az elmúlt év legjobb filmjét is kiválasztják, amelynek a rendezője a FIPRESCI Nagydíjat érdemli ki.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az elmúlt év legjobb filmjének Alfonso Cuarón Romáját választotta meg. A rendező a Nagydíjat a 67. San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál nyitógáláján veheti át szeptember 20-án.

A díj odaítélésében a világ minden tájáról vettek részt kritikusok és újságírók – összesen 618-an. A Nagydíjért minden olyan nagyjátékfilm versenybe szállt, amelynek a premierje 2018 júliusa után volt. A számtalan alkotás közül négy döntős emelkedett ki: a Pain and Glory (Pedro Almodóvartól), a Parasite (Bong Joon-hótól), A kedvenc (Yorgos Lanthimostól) és a Roma. A döntő szavazás után Cuarón újabb díjat adhat hozzá a film elismeréseinek így is terebélyes gyűjteményéhez. A Roma tavaly megnyerte az Arany Oroszlánt Velencében, az Oscaron pedig nemcsak a legjobb idegennyelvű filmért járó díjat zsebelte be, de Cuarón a legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is megkapta. Emellett nyert Golden Globe-ot, BAFTA-díjat, és még megannyi másikat a világ különböző kritikusi szervezeteitől.

A FIPRESCI Nagydíj a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének legrangosabb díja. 1999 óta osztják ki, és minden évben a spanyolországi San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon adják át. Azért is különleges díj, mert nem csupán egy szűk zsűri választja meg (mint az történik általában a filmfesztiválokon), hanem a szövetség összes tagja szavaz. Az elismerés alapítása óta olyan rendezők kapták meg a Nagydíjat, mint Roman Polański, Terrence Malick, Pedro Almodóvar (ő kétszer), Paul Thomas Anderson (ő háromszor is) vagy George Miller.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés