Hírek

Kiosztották a CineFest díjait, a Külön falka a közönség kedvence lett

A hétvégén kiosztották a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait, ahol a Karlovy Vary-ban is bemutatott Külön falka lett a közönség kedvence.


Hirdetés

Szeptember 18-án fejeződött be az egy év szünet után megtartott 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmjének, A feleségem története hazai premierjével zárult.

A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért, a japán rendező Ryûsuke Hamaguchi nyerte. A fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák című alkotásának ítélte a zsűri,

a Közönségdíjat pedig Kis Hajni rendező Külön falka c. filmje kapta.

A fesztivál szervezői Posztumusz Életműdíjjal Jankovics Marcellt tüntették ki.

Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója kiemelte, „a szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után, a közönség visszatért a fesztiválra, az érdeklődés töretlen a CineFest iránt.”

Káel Csaba a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a CineFest, vagyis Magyarország elsőszámú nemzetközi filmfesztiváljának jelentőségét firtatta Miskolc tekintetében: „A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.”

CineFest-17-2021

A 17. CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, akit a fesztivál Életműdíjával tüntettek ki. A fesztivál vendége volt idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda emblematikus színésze. A színész a fesztivál a nyitógáláján az Európai mozi nagykövete-díjat vehette át. Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket c. filmjükkel érkeztek a Miskolcra. Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el A feleségem történetét Miskolcra, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falkával érkezett a nemzetközi filmfesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák c. alkotása elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is. Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek c. filmje a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre-díj, a CineFest fődíja:
Ryûsuke Hamaguchi: A szerencse és a képzelet kereke

Zukor Adolf-díj, a CineFest nagydíja:
Christos Nikou: Almák

CineDocs kategória díja:
Salomé Jashi: Kertrendezés

Legjobb rövidfilm:
Naïla Guiguet: Dustin

CineNewWave kategória díja:
Darabos Éva: Pá, kis panelom!

Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére:
Darabos Éva: Pá, kis panelom!

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja:
Maria Schrader: Én vagyok a te embered

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja:
Christos Nikou: Almák

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában:
Chema García Ibarra: A szent lélek

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában:
Amanda Costa de Sousa: Srác a hídon

Közönségdíj
Kis Hajni: Külön falka

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.