Hírek

Kiosztották a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat

Második alkalommal díjazták a hazai operatőröket. A Kovács László és Zsigmond Vilmos díjakat tegnap este adták át a győzteseknek.

Tegnap este a Pesti Vigadóban kiosztották a második Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat.

Diák kategóriában a zsűri Lehr Juhász Péter Jakab című filmjét találta a legjobbnak, így neki ítélte az 50.000 USD értékű Sparks Kft – Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását. Az NMHH is Lehrt találta a legjobbnak, őt díjazta az általa felajánlott bruttó 100 ezer forint pénzjutalommal.

Nagyjátékfilm kategóriában az Örök tél című film fényképezéséért Nagy Andrásnak ítélték a legjobb operatőr díját. Ugyanebben a kategóriában Marosi Gábor elismerő oklevelet kapott az Akik maradtak című munkájáért.

Televíziós film kategóriában Csukás Sándor kapta a fődíjat a Merénylet című filmért, míg Dévényi Zoltán elismerő oklevelet szerzett a Curtiz című film operatőreként.

A természetfilm kategória győztese Mosonyi Szabolcs lett a Vad Balaton című filmmel, ezzel egy 300 ezer forintos felajánlást is kapott a NMHH Médiatanácsától.

Vad Balaton

Dokumentumfilm kategóriában Vargyasi Levente lett a legjobb Tehenesek című alkotásával, őt szintén 300 ezert forinttal jutalmazták. Ebben a csoportban Boros-R. György kapta az elismerő oklevelet (Az elíziumi kém).

Végezetül kisjátékfilm kategóriában is győztest hirdettek: Dévényi Zoltán Ostrom című filmjével vitte haza a 300 ezer forintos fődíjat. Szőke Dániel pedig az elismerő oklevéllel távozott Irinyi című munkája díjazásául.

Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapta.

Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesült.

A díjak odaítéléséről Koltai Lajos rendező-operatőr, Kende János operatőr, Lajos Tamár operatőr-producer, Káel Csaba rendező és Pados Gyula operatőr döntött.

Avatar

Magyar Nemzeti Filmalap

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya