Hírek

Kiosztották a Magyar Filmkritikusok díját

Egy nap

Péntek délután 57. alkalommal osztották ki a Magyar Filmkritikusok díját, ahol a szakma kitüntette az elmúlt év kiemelkedő filmes teljesítményeit. A fődíjat az Egy nap kapta, míg a Rossz verseket három díjjal is jutalmazták.

Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki. A legjobb rendezőnek járó díjat Kenyeres Bálint vihette haza a Tegnap című filmért. A legjobb animációs filmért járó elismerést Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotásának ítélték oda.

Reisz Gábor Rossz versek című filmje három díjban is részesült: Monori Lili a legjobb női epizódalakítás díját kapta, a legjobb férfi epizódalakításért járó elismerést Kovács Zsolt vihette haza, a legjobb vágásért járó díjjal pedig Tálas Zsófiát tüntették ki.

A legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia lett az Egy nap című filmben nyújtott alakítása révén, a legjobb férfi főszereplő díját Hegedűs D. Géza kapta A hentes, a kurva és a félszemű című filmben való szerepéért.

A legjobb kisjátékfilm az Ostrom című alkotás lett, míg a legjobb dokumentumfilmért járó díjat a Könnyű leckék című film kapta. A legjobb forgatókönyv díját Schwechtje Mihály vihette haza a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmért, amit a legjobb első filmnek járó elismeréssel is kitüntettek.

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

Operatőri díjban Máthé Tibor részesült Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjének fényképezéséért. A legjobb látványterv díját Rajk Lászlónak ítélték A Napszállta című filmért, míg a tavaly elhunyt Melis László kapta a legjobb filmzene kategória díját a NapszálltaA rossz árnyék, valamint az És a halottak újra énekelnek című filmek zenéjéért. A tavalyi év legjobb tévésorozata az Aranyélet lett. A Milorad Krstic által rendezett Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotás különdíjat kapott.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya