Hírek

Kiosztották a Magyar Filmkritikusok díját

Egy nap

Péntek délután 57. alkalommal osztották ki a Magyar Filmkritikusok díját, ahol a szakma kitüntette az elmúlt év kiemelkedő filmes teljesítményeit. A fődíjat az Egy nap kapta, míg a Rossz verseket három díjjal is jutalmazták.

Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki. A legjobb rendezőnek járó díjat Kenyeres Bálint vihette haza a Tegnap című filmért. A legjobb animációs filmért járó elismerést Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című alkotásának ítélték oda.

Reisz Gábor Rossz versek című filmje három díjban is részesült: Monori Lili a legjobb női epizódalakítás díját kapta, a legjobb férfi epizódalakításért járó elismerést Kovács Zsolt vihette haza, a legjobb vágásért járó díjjal pedig Tálas Zsófiát tüntették ki.

A legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia lett az Egy nap című filmben nyújtott alakítása révén, a legjobb férfi főszereplő díját Hegedűs D. Géza kapta A hentes, a kurva és a félszemű című filmben való szerepéért.

A legjobb kisjátékfilm az Ostrom című alkotás lett, míg a legjobb dokumentumfilmért járó díjat a Könnyű leckék című film kapta. A legjobb forgatókönyv díját Schwechtje Mihály vihette haza a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmért, amit a legjobb első filmnek járó elismeréssel is kitüntettek.

Jakab Juli a Sunset próbáin. Fotó: Erdély Mátyás (Laokoon Filmgroup)

Operatőri díjban Máthé Tibor részesült Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjének fényképezéséért. A legjobb látványterv díját Rajk Lászlónak ítélték A Napszállta című filmért, míg a tavaly elhunyt Melis László kapta a legjobb filmzene kategória díját a NapszálltaA rossz árnyék, valamint az És a halottak újra énekelnek című filmek zenéjéért. A tavalyi év legjobb tévésorozata az Aranyélet lett. A Milorad Krstic által rendezett Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotás különdíjat kapott.