Hírek

Kiosztották a X. Friss Hús díjait

A magyar versenyfilmek közül Az elveszíthető dolgok szeretete és a Felhők felett győzött, a nemzetközi válogatásból a litván techno-felnövéstörténetet díjazták.

Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek. A nemzetközi zsűri tagjai Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a CINEMIRA Gyerekfilm Fesztivál igazgatója, valamint Henning Backhaus rendező voltak.

A szakmai zsűrik mellett a X. Friss Hús közönsége négy kategóriában választotta ki kedvenceit.

A Queer Dreams szekcióban Vermes Dorka Alba Vulva című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, az @Midnight nevű horror blokkból a belga You’re Dead Helen-t díjazták, a nemzetközi dokumentumfilek között az I Miss You, Marius örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a nemzetközi versenyprogramból pedig a The Last Day of Patriarchy kapta a közönségdíjat.

A nemzetközi válogatásból Kevin T. Landry Woodpecker című drámája különdíjban részesült az emberi kapcsolatok érzékeny és komplex ábrázolásáért. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Saulius Baradinskas kapta Techno, Mama című alkotásáért. A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a film erőteljesen, mégis kifinomult eszközökkel ábrázolja az önelfogadás folyamatát.

A magyar versenyprogramból két különdíj talált gazdára. Vermes Dorka Alba Vulva című alkotása “a női és leszbikus intimitásra, sebezhetőségre és erőre világít rá, amire nagy szükség van.” Szintén különdíjat nyert Fábián Nikolett animációs rövidfilmje, a Nyugvó köd. A zsűri a Nyugvó köd gazdag és misztikus atmoszféráját, valamint a könnyedén egymásba olvadó képek szépségét dicsérte.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját Sólyom András adta át. Az elismerést a Lesen című film alkotója, Karácsony Péter kapta a rendkívül magas színvonalú mezőnyből kiemelkedő rendezői teljesítményéért. A nyeremény a Berger Studios felajánlásából VFX/főcím-készítési lehetőség 1 millió forint értékben, mely egy éven belül felhasználható a rendező következő filmjére.

A legjobb magyar animációs filmnek járó, 300.000 Ft értékű díjat Hárshegyi Vivien nyerte. A Felhők felett című alkotást az intimitás újszerű és izgalmas képi ábrázolása miatt dicsérte a zsűri.

A legjobb magyar rövidfilmnek járó elismerést Az elveszíthető dolgok szeretete című film kapta.

“Ladányi Jancsó Jákob alkotása jelenetek laza szövetével mesél az identitását hol kétségbeesve, hol rezignáltan kereső Z generációról. Egyszerre szórakoztat és gyomorszájon vág.”

Bár a X. Friss Hús véget ért, a filmeket néhány alkalommal még meg lehet nézni. Június 11-én és 16-án 19:00-tól a Best of Friss Hús 2022 keretében vetítik a nyertes filmeket a Toldi Mozi nagytermében. Június 24-én pénteken 21:00-tól pedig a Városháza udvarán lehet majd bepótolni vagy újranézni a díjazottakat. Ugyanitt a sportfilmes válogatás is látható lesz június 17-én. Jövő héttől pedig a nyertes alkotások, a Queer Dreams szekció filmjei és további Friss Hús-meglepetések is elérhetők lesznek a Cinego felületén.

A X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál díjazottjai:

Magyar versenyfilmek:

 • Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm – Ladányi Jancsó Jákob: Az elveszíthető dolgok szeretete
 • Legjobb magyar animációs rövidfilm – Hárshegyi Vivien: Felhők felett
 • Legjobb színésznő – Magyar Éva (Ma még nem)
 • Legjobb színész – Kuru László Ádám (Egy csapat vagyunk)
 • Különdíj:
  • Vermes Dorka: Alba Vulva
  • Fábián Nikolett: Nyugvó köd
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb magyar kisjátékfilmnek – Karácsony Péter: Lesen

Nemzetközi versenyfilmek:

 • Legjobb nemzetközi rövidfilm – Saulius Baradinskas: Techno, Mama
 • Elismerő oklevél – Kevin T. Landry: Woodpecker
 • Közönségdíjak:
  • legjobb nemzetközi kisfilm – Olmo Omerzu: The Last Day of Patriarchy
  • legjobb nemzetközi dokumentumfilm – Becz Péter: I Miss You, Marius
  • legjobb film a Queer szekcióban – Vermes Dorka: Alba Vulva
  • legjobb film a @Midnight szekcióban – Michiel Blanchart: You’re Dead Helen

Szakmai díjak:

 • Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Dezső Bálint: Marcival minden rendben
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja: a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség 1 millió forint értékben (pitchfórum) – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • Paprika Studios különdíja – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • JUNO11 különdíja – Csánki Zsófia: Lokál – Csepel Unleashed

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com