Hírek

Kiosztották az idei Artisjus Irodalmi Nagydíját

Magyar látvány című esszékötetéért Berkovits György veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2018-ban. Az idei év irodalmi díjazottjai között van Földényi F. László, aki művészetértelmezésével hozzásegít a modern filmművészet megértéséhez.

A nagydíjjal az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotását jutalmazza az egyesület, míg a további díjak célja, hogy ösztönözze a tehetségüket már vitathatatlanul bizonyított művészek további alkotómunkáját a szépirodalom és más irodalmi műfajok terén. Az idei díjazottak költészet, tanulmány, esszé/kritika és próza műfajokban nyújtott teljesítményükért vehetik át az elismeréseket. Az idei év irodalmi díjazottjai között van Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László is.

„A művészetértelmező Földényi melankóliája leginkább abból fakad, hogy már nem Az éjszakát filmező Antonioni, hanem A nagy szépséget kiteljesítő Paolo Sorrentino korában kénytelen fogalmazni – nietzschei értelemben – korszerűtlen gondolatokat. És ezekre a gondolatokra nagyon érdemes odafigyelnünk” – emeli ki a közlemény által idézett méltatásában Bazsányi Sándor.

A díjátadó ünnepséget 2018. február 1-jén 18 órakor tartják a Budapest Music Centerben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya