Hírek

Kiosztották az idei Gyerekszem Filmfesztivál díjait

Kiosztották az idei Gyerekszem Filmfesztivál díjait pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egyes kategóriákban a Start Kreatív Csoport, Jaspers Sebastien, valamint a Gutema Dávid-Mikulán Dávid alkotópáros munkái nyerték a fődíjat.

A fesztivál előzsűrije 74 filmet választott be a versenyprogramba. A mezőnyben a magyar alkotásokon kívül szlovák, horvát és orosz műhelyekből érkezett 19 munka is szerepelt – közölte Réz Ágnes, a filmszemle kommunikációs vezetője az MTI-vel.

A tavaly alapított Macskássy Katalin-díjjal olyan szakembereket ismernek el, akik gyerekekkel közösen alkotó-nevelő filmes projektet hoznak létre. A Bollók Csaba filmrendezőből és Fecskó Edina pszichológusból álló kuratórium Bakó Máriát, a Sonoton zenei könyvtár munkatársát azért választotta ki az elismerésre, mert évek óta aláfestő zenékkel segíti a Gyerekszem fesztivál és a filmes szakkörök munkáját.

A további elismeréseket három kategóriában osztotta ki a zsűri: a 6-12 éves gyerekek Kicsi a bors, de erős elnevezésű kategóriájában idén a Start Kreatív Csoport Különös utazás című filmje érdemelte ki a szakemberektől a fődíjat. A diákzsűri díját pedig az Animon filmkészítő műhely Öreg pék című filmje nyerte el.

A 13 és 19 éves gyerekek alkotásait gyűjtő, Ifjú titánok elnevezésű szekció fődíját Jaspers Sebastien vihette haza Kiút című alkotásáért. A szlovák Andrea Jacevicová Premena című alkotása pedig a diákzsűri fődíját kapta meg a kategóriában.

A Gyerekszem-öregszem szekcióban felnőttek nevezhettek 19 éves koruk előtt készített filmjeikkel. Idén Gutema Dávid és Mikulán Dávid közös filmje, a Téves történetek bizonyult a legjobbnak. Az alkotópáros Sanyiék című filmje pedig a diákzsűri fődíját érdemelte ki.

A fesztivál közönségdíját a pesterzsébeti József Attila Általános Iskola A szerencse forgandó című filmje, valamint a Tánc és én című alkotás kapta.

Az elismeréseket odaítélő zsűri tagja Bollók Csaba, Kocsis Ágnes, Schwechtje Mihály és Martus Éva volt, a diákzsűri az egri főiskola filmszakos hallgatóiból állt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com