Hírek

Kisasszonyok, Dolemite és más előzetesek

Eddie Murphy egy polihisztor humorista alteregójaként tér vissza, Emilia Clarke balszerencsés eladó lesz. Csupa nagy névvel adaptálják újra nagyvászonra a Kisasszonyokat. Terrence Malick osztrák mártírról szóló filmje is látható lesz mozikban a filmfesztiválok után. A héten izgalmas előzetesek érkeztek az év utolsó negyedében debütáló filmekhez.

Kisasszonyok

Louisa May Alcott nagysikerű, önéletrajzi ihletésű regénye, a Kisasszonyok, számos adaptációt megélt már. 1994-ben hatalmas sztárparádéval vitték vászonra az 1800-as évek végén felnövő lányok történetét: Susan Sarandon, Winona Ryder, Kirsten Dunst és Cristian Bale játszott benne. Greta Gerwig rendezőnő hasonlóan nagy nevekkel vágott bele az új adaptációba: a Lady Bird után újra vele dolgozik Saoirse Ronan és Timothée Chalamet, hozzájuk csatlakozott még Emma Watson, Laura Dern és Meryl Streep is. A film premierje 2019. december 25-én lesz.

 

Last Christmas

A címével ellentétben a karácsonyi filmdömpinget kicsit beelőzve, november 8-án érkezik a Last Christmas, hogy a hóval fedett romantikus komédiák sorát gazdagítsa. A Koszorúslányokat és A kémet rendező Paul Feig filmjében (amelynek Emma Thompson írta a forgatókönyvét) Emilia Clarke egy balszerencsés eladót alakít. A lány egyhangú életét felbolygatja a roppant furcsának és szórakoztatónak tűnő, Henry Golding alakította fickó – innen pedig átveszi az irányítást a romantika.

 

Dolemite is My Name

Eddie Murphy nem mostanság volt a csúcson, az utóbbi években nem is készült sok filmje, pedig elismert mulattató. Idén Murphy a Netflix vígjátékában tér vissza, és az efféle előzetesek alapján úgy tűnik, elemében van. A Dolemite is My Name a humorista, zenész, színész Rudy Ray Moore életének feldolgozása. A polihisztor legismertebb szerepe Dolemite volt – egy autentikus blaxploitation-ikon. (Hogy mi a blaxploitation, azt egy másik híres szimbólum, Shaft kapcsán jártuk körbe.) Murphy mellett láthatjuk még Wesley Snipesot, Snoop Doggot és Chris Rockot is az ősz folyamán érkező filmben.

 

A Hidden Life

Terrence Malick a filmfesztiválokon van igazán otthon – Az élet fája Arany-Pálmát nyert, és idén az A Hidden Life-ot is méltatták a kritikusok Cannes-ban. Ez a dráma nem nagy hollywoodi sztárokra támaszkodik, hanem egy bensőséges, igaz történetre. Az osztrák Franz Jägerstätter hithű katolikus volt, és megtagadta, hogy fegyvert fogjon a náci Németországért – ezzel kezdődött kálváriája. A mozikban december 13-tól vetítik.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.