Hírek

Kitartás és szenvedély – javában forog a Semmelweis

Semmelweis-Vecsei-H-Miklós

Koltai Lajos rendezésében még egy hónapig forog a Semmelweis Ignácról, „az anyák megmentőjéről” szóló nagyszabású romantikus mozifilm.

Már korábban elkezdődött, de egészen októberig forog a korábban A láthatatlan gyilkos címen futó Semmelweis-film Koltai Lajos rendezésében. történet 1847-re, a forradalmat megelőző időszakra koncentrál, amikor az ifjú Semmelweis Ignác megkezdi küzdelmét a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Az orvos megszállottan kutatja a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozót, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér.

A Semmelweis a világtörténelem egyik legnagyobb jelentőségű orvostudományi felfedezéséről szól,

a film helyszíneit pedig Bécs és persze Budapest szolgáltatja. A forgatás a BÁV-székházban, a SOTE Anatómiai Intézetében, a Szabó Ervin Könyvtárban, a Bródy Sándor és a Szentkirályi utcában, a csepeli Duna-parton, valamint a keszthelyi kikötőben zajlik.

„Semmelweis életútja megmutatja nekünk, hogy ha a szembejövő akadályok ellenére is kitartunk, és járjuk a saját utunkat, akkor sikerrel járunk” – mondta el Koltai Lajos rendező az MTI-nek. A film főszereplője Vecsei H. Miklós, aki – a rendező szerint – hamar megtalálta a fiatal Semmelweis hangját. A tudós hűséges kísérőjét, a bécsi szülésznőt Nagy Katica alakítja.

A-Lathatatlan-Gyilkos-Vecsei-H-Miklos-Semmelweis

A forgatókönyvet Maruszki Balázs és Kormos Anett írták. A film producere, Lajos Tamás szerint a készülő film a felfedezés történetét fikciós elemekkel is kiegészíti. „A felfedezést történelmileg hitelesen mutatjuk be, de nem dokumentumfilmet készítünk. A teljesítményt, a kitartást, a munkát szeretnénk népszerűsíteni és ezt példaként állítani a nézőknek” – hangsúlyozta.

A film operatőre Nagy András, míg látványtervezője Pater Sparrow. Sparrow elmondta, a történet nagy része 1847-ben játszódik Bécs központi klinikáján, amelyet a BÁV egykori épületében alakítottak ki. Itt kapott helyet a magyar tudós irodája, a szülőszoba, az újszülött szoba, a kórboncterem és a nővérszálló is.

A Semmelweis premierje várhatóan 2023-ban lesz.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com