Hírek

„Kiváló” vagy „felelőtlen”? Így reagálnak az Oscar-szavazók a Jokerre

Joker: Joaquin Phoenix

A The Hollywood Reporter megszólaltatott néhány Oscar-szavazót a Joker filmről. A válaszok szélsőségesek.

Joker film jókora váltás a Warner Bros. számára: sokkal érettebb közönséget szólít meg, mint a korábbi képregény-filmjeik, és alaposan megfuttatják a fesztiválokon és díjversenyekben is. De vajon lesz-e esélye minden díjak legbecsesebbikére, egy top-Oscarra?

A The Hollywood Reporter megkérdezett néhány akadémiai szavazót, névtelenül persze. (Az Oscarra az Amerikai Filmakadémia tagjai szavazhatnak.) Az eredmény: dicséretek és szidalmak özöne.

Brilliáns” – mondja az egyikük; „Phoenix még sose volt jobb (…) az átváltozása odafigyelő és mesteri (…) a film nagyon is kortárs témákat feszeget.” Egy másik: „A 21 éves fiam számára talán jelent valamit a sztori (…) de hogy drukkoljunk olyasvalakinek, aki szurkál és lő embereket? (…) A film felelőtlen.” Egy harmadik: „A legkiemelkedőbb alakítás, amit évek óta láttam (…) Azonnal nevezni fogom a Legjobb film díjára, amint tehetem, és a színészek tagozata muszáj jelölje Phoenixet, különben nem tudják, mit művelnek.

A válaszokból az a kép rajzolódik ki, hogy a film önmagában, mint produkció, kiváló alkotás a részleteiben és egészében is, és különösen Joaquin Phoenix érdemel meg minden dicséretet. De sokan fejezték ki, hogy undorította vagy taszította őket a film, hogy nem kellene ennyire szimpatizálni egy tömeggyilkossal, hogy a film alapvetően felelőtlenül közelíti meg súlyos témáit.

Nihilista és narcisztikus” – foglalta össze egy szavazó.

A Filmtekercs azt írta: „az őrület két órára lassított kattanása (…) a döbbenettől kezdve a megvetésen át az empátiáig mindenféle reakciót kisajtol belőlünk. A kegyelemdöfést a film apokaliptikus, pesszimista társadalomképe viszi be.

Vajon mi diadalmaskodik: a film produkciós erényei, vagy sokak számára taszító cinizmusa? Versenyző lesz-e vajon az Oscaron? És te, ha láttad, mire szavaznál?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.