Hírek

Költőként vesz részt Röhrig Géza az eszméletlenül sokszínű Ördögkatlan Fesztiválon

rohrig geza Több mint hatszáz színes, kulturális programot kínál a kedden kezdődő 9. Ördögkatlan Fesztivál, amely öt napon át várja a dél-baranyai Nagyharsányba, Kisharsányba, Beremendre és Villánykövesdre látogatókat. Többek között a Saul fiát is műsorra tűzik, míg a film főszereplője, Röhrig Géza költőként lesz jelen a fesztiválon.

A négy “katlanfaluban” – összesen 20-25 helyszínen – mintegy 100 színházi előadást, több mint 160 családi programot, 139 koncertet, mintegy 150 kiállítást tartanak, de cirkuszi produkciók, irodalmi programok, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések is lesznek.

A rendezvény idei díszvendége Udvaros Dorottya színművész, Kovács Gerzson Péter koreográfus és Both Miklós zeneszerző, előadóművész, aki egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat. Emellett, a pár hete elhunyt Esterházy Péter íróra is emlékeznek augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben mások mellett Grisnik Petra színművész közreműködésével.

Az új helyszín, Villánykövesd ismert pincesorát képzőművészek álmodják újra. Galériasort alakítanak ki, performanszokkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, több oldalról is megvilágítják a bor, az ember és a művészet kapcsolatát. Emellett játékos természetismereti foglalkozásokon mutatják be a Szársomlyó természeti ritkaságait.

Idén a támogatók jóvoltából az Ormánságban található, mintegy százlelkes Besencéről érkező gyerekek ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

A kiemelt programok között szerepel a Saul fia című Oscar-díjas film vetítése, amelyet augusztus 3-án a beremendi Megbékélés kápolnában tartanak; emellett kiállítás is látható lesz a film forgatása alatt készült fotókból. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon.

A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László az Oscar-díjjal
A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László az Oscar-díjjal

A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden a Hungarian Studio Orchestra előadásában. Vezényel Dinyés Dániel. A Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társulat készíti el a fesztiválra.

Az Orlai Produkció öt előadással – a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kriplimari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal – érkezik a fesztiválra. A Katona József Színház az Abigail bulija és a Cosi fan tutte című produkcióval, a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és a Sötétben látó tündér című darabbal vesz részt a rendezvényen.

A fesztiválon fellép még a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház és a Nemzeti Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói. Látható lesz a színművészeti egyetemek hallgatói által készített, Zsótér Sándor rendezte Sirály és a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché.

Az 1996 nyarán, 20 éve megalapított a Bárka Színház szellemiségét kiállítással, lengyel utcaszínházzal – a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével – a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel.

Az Ördögkatlanon többek között a Quimby, a Kiscsillag, 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, Ferenczi György és a Rackajam koncertje is várja a közönséget és fellép a Wombo Orchestra is.

Kiss Mónika, az esemény egyik főszervezője az MTI-nek korábban azt mondta, a fesztiválon mintegy 6000 művész lép fel, a rendezvény idei költségvetése meghaladja a 100 millió forintot, amelyből 40-45 millió forintos összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít.