Hírek

Komáromban szerdán kezdődik a 26. Tartóshullám Médiawawe Együttlét

komáromSzerdán kezdődik és vasárnapig tart a komáromi Monostori Erődben a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét, melyen 140 filmet mutatnak be és számos neves underground, etno- és jazzegyüttes lép fel.

Az idei év felfedezettje a Jegor Zabelov Trió Fehéroroszországból, ők írták a zenei alapját a Mediawave 2016-os szignáljának. Az Assif Cahar és Nakatani Tacuja alkotta duó 13 éve létezik, zenéje illeszkedik a Mediawave-fesztiválok jazzkínálatához.

A Baltikumból idén több fellépő érkezik. A litván Laiminguo duót két lánytestvér, Dorota és Agota alapította, hozzájuk csatlakozik Rytis szintén Litvániából, aki szitárral és más tradicionális indiai hangszerrel kíséri a lányokat. Zenéjük párbeszéd a közönséggel, illeszkedve a Mediawave koncepciójához, az önszerveződő közösségi programokhoz.

Idén is fellépnek a Mediawave-en a magyar underground jazztitánjai: Geröly Tamás, Grencsó István, Baló István. A magyar előadók között szerepel az idén harmincéves Tudósok zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Müller Péter Sziámi andFriends, a Rutkai Bori Banda, valamint a győri Colombre Band.

A program nevét fesztiválról együttlétre változtatták, majd ehhez a szervezők hozzávették a tartóshullám nevet. Ezzel kívánják jelezni, hogy a rendezvényen a film és a többi művészeti ág erősíti egymást. A programokkal a fogyasztás- és profitcentrikusság helyett szakmai ünnepet, valódi együttlétet szeretnének teremteni.

A közösségi zenei programok felhívására több mint 40 pályázat érkezett. A Közösségi Akusztik Transz keretében a fesztiválra látogatók spontán koncertekre, zenélésekre is számíthatnak. Ezeket a váratlan társulásokat a szervezők rögzíteni is tervezik. Bárki csatlakozhat, aki szeretne beszállni a zenélésbe.

A filmes program nemzetközi részében 91 filmet mutatnak be. Látható lesz Thierry Knauff filmje, a Vita Brevis, amely a Tisza hullámain “virágzó” milliónyi kérészről szól.

Az Úton On the Road online filmfesztivál filmjeiből is többet levetítenek. Az internetes szavazáson a legjobb film díját az Angela, Püsök Botond alkotása kapta, a romániai faluban játszódó film is látható lesz a 26. seregszemlén.

Látható lesz a Nabilah, egy afgán nő története, akit német katonák mentenek meg egy baleset után, amivel viszályt szítanak a falu életében. Carlos Alcázar a Nagyapa éneke című mexikói filmje tanulságos történet a kizsákmányolásról és az emberi tartásról.

Az iráni rendező, Hosein Jalilvand filmje, a Futás a végtelenbe a filmtörténet emlékezetes jeleneteit gyűjti össze a futás témakörében, a Holdon át, Tóth Tamás munkája pedig a Hold által inspirált érzéseket mutatja be.

Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon – a mexikói Oliver Victoria és a kínai Zimu Zhang filmje Magyarországon játszódik, főhőse egy, a világtól elvonult család, akik még áramot sem használnak. Somogyvári Gergő az idei Mediawave-re kétrészes, a dunai hajósok életét bemutató filmetűdjével nevezett, a Felső-Duna és az Al-Duna vízi nomádjainak útját Barabás Lőrinc atmoszférikus zenéje kíséri.

A magyar versenyben 49 filmet láthatunk, például Az itt élő lelkek nagy részét a Buharov-párostól, Nemes Gyula Zeróját vagy a tavaly debütált Szerdai gyereket Horváth Lili rendezésében.

Idén is egy esküvővel egybekötött lakodalom fonódik a fesztivál programjába. Tavaly egy bolgár pár kelt egybe a Mediawave-en, idén pedig egy argentin-magyar pár házasodik össze. Az esküvőhöz és a lagzihoz többek között a Dűvő zenekar, a Fajkusz banda és a Csángálló szolgáltatja a zenei aláfestést.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com