Hírek

Könyv érkezik Alan Rickman naplóbejegyzéseiből

Olvass bele Alan Rickman saját gondolataiba! The Diaries of Alan Rickman címmel érkezik a négy éve elhunyt színész naplóbejegyzéseit összegyűjtő könyv – írja a Variety.

Alan Rickman angol színész, sokunk kedvenc Piton professzora 2016-ban távozott el. Az ünnepelt színházi és filmes alkotótól négy éve még két mozifilmet is kaptunk, azóta azonban korábbi filmjeinek újranézésével kerülhettünk csak közelebb hozzá.

Ezen fog most változtatni a 2022-ben megjelenő könyv, amely Rickman 25 évét felölelő naplói írásait gyűjti össze.

A lényegre törően The Diaries of Alan Rickman címen futó mű 27 napló bejegyzéseit köti majd össze egy átfogó és végtelenül izgalmasnak és érdekesnek ígérkező könyv lapjain. A Canongate könyvkiadótól érkezik majd a munka, amely Alan Taylor szerkesztő kezei közül kerül ki szűk két év múlva.

A Golden Globe-díjas művész még a ’90-es évek elején döntötte el, hogy naplóírásra adja a fejét, amelyben színészi pályája mellett személyes kapcsolatait, gondolatait és érzelmeit is papírra kívánta vinni azzal a szándékkal, hogy soraiból egyszer könyv készül. Noha a haláláig vezetett naplók végül élete alatt a fiókban maradtak, ami késik, nem múlik.

Alan Rickmant legutoljára Az élet ára (Eye in the Sky) című igencsak jóra sikerült thriller-drámában láthattuk, amely kapcsán anno posztumusz Oscar-jelölést jósoltak a színésznek. Noha ez végül nem valósult meg, a szerep mindenképpen méltó befejezése volt egy méltatlanul korán abbamaradt alkotói pályának.

Ujjak a virtuális ravaszon – Eye in the Sky

Emellett a 2016-os Alice folytatásban, az Alice Tükörországban is játszott Rickman, igaz, ehhez csak a hangját kölcsönözte. De természetesen utolsó szerepei csak egy színes és kiváló jéghegy csúcsait jelentették.

Rickman bő 40 éves pályafutása során számtalan ikonikus karakterrel gazdagította a filmtörténetet. A Harry Potter-filmek Piton professzoraként a széria legkomplexebb figuráját ültette a vászonra, hibátlan eredménnyel. Az ő megformálásában életre kelő Hans Gruber máig a Die Hard-filmek legjobb főgonosza, az Igazából szerelem pedig nem lenne ugyanolyan nélküle.

Emma Thompson nem is szerepelt a népszerű karácsonyi romantikus film folytatásában, mert szerinte túl szomorú élmény lett volna továbbvinni a karakterét Rickman figurája nélkül.

A színészt továbbá olyan alkotásokban láthattuk, mint az Értelem és érzelem, a ’91-es Robin Hood, a tolvajok fejedelme vagy a Szívből igazán.

Sokan azonban talán nem tudják, hogy az alkotó a rendezői székben is kipróbálta magát két ízben is: 2014-ben Kate Winsletet rendezte a A virág románca című romantikus drámában, míg ’97-ben éppen Emma Thompson főszereplésével készítette el a Téli vendég című drámát. Utóbbi egyébként annyira jóra sikerült, hogy Rickmant többszörösen díjazták érte Cannes-ban.

Most mindezen projektekről és szerepekről átfogóan és részletesen olvashatunk majd az érkező könyvben. A 2022 őszére ígért The Diaries of Alan Rickman a színész személyes betekintését ígéri életének közel három évtizedébe.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com