Hírek

Könyv jelenik meg Törőcsik Mariról

Kossuthkifli, Törőcsik Mari

Kossuthkifli, Törőcsik Mari Törőcsik Mari címmel csütörtökön kerül a boltokba Bérczes László beszélgetőkönyve, amelyből a nemzet színészének pályáját, civil életét, személyiségét, gondolatait és emlékeit is megismerheti a közönség.

Bérczes László elmondta, hogy régóta ismeri Törőcsik Marit, nagyra tartja, többször is készített vele nagyobb interjút, és amikor a színésznő elvállalta az általa szervezett Ördögkatlan Fesztivál védnökségét, jobban is megismerhette.

Mint hangsúlyozta, Törőcsik Mari rendkívüli tehetség, és azon kivételes emberek közé tartozik, akikből sugárzik a felülemelkedés képessége. „Amikor pontosan ennek hiányát tapasztalom ebben az országban folyamatosan, akkor azt érzem, hogy fontos lehet ebből a szempontból is ez a könyv, hogy lehet így is. Lehet úgy is, hogy valaki nem irigykedik a másikra, ha valami jóval találkozik, hanem örül” – mondta, hozzátéve: teli vagyunk panaszkodással és nyavalygással, ahelyett, hogy örülnénk az életnek.

Kiemelve Törőcsik Mari tehetségét, személyisége erejét, nagyvonalúságát és életszeretetét, Bérczes László hangsúlyozta: azt szerette volna, hogy amíg valaki ezt a könyvet olvassa, úgy tudjon a világra nézni, ahogy Törőcsik Mari.

A szerző – aki már Kovács Lajosról, Tompa Miklósról, Paál Istvánról és Cseh Tamásról is készített hasonló kötetet – felidézte, hogy Törőcsik Marit nehéz volt rábírni a beszélgetőkönyv elkészítésére, de beszélgetni vele már nem volt az, ajándék volt minden találkozás. Az interjúk egy része Budapesten, többsége a színésznő velemi házában készült, főként tavaly nyáron, amikor időnként „beköltözött az életébe”. Több mint húsz „hivatalos” beszélgetés, és sok együtt töltött idő nyomán született a könyv.

A több mint négyszáz oldalas kötet végén megtalálható Törőcsik Mari filmes és színházi szerepeinek eddigi legpontosabb felsorolása is. Bérczes László szerint ugyanakkor a beszélgetéseknek nem az volt a céljuk, hogy megtudja az olvasó, mi hogyan történt pontosan, a könyv egy ember gondolatait, emlékeit adja vissza, azt, ahogyan ez az ember a világra néz.

Szerelem (Makk Károly)
Szerelem (Makk Károly)

A kötetben 70-80 fotó is szerepel, amelyeknek egy része a kétszeres Kossuth-díjas színésznő pályájának állomásait, másik része pedig civil életét – gyerekkorát, faluját, cannes-i szereplését – mutatja be, ahogy a beszélgetésekben is keverednek a szakmai és a személyes történetek. Törőcsik Mari visszaemlékezik például arra, amikor gyerekként várták édesapjukat a háborúból, az első színpadra lépésre a Nemzetiben, a Zsótér Sándor rendezővel való munkára, de a Kádár Jánossal való első találkozásra is.

A kötet izgalmas lehet annak is, aki nem ismeri Törőcsik Marit, mert a szöveg kacskaringós, ide-oda ugráló, a jelent és a múltat mindig keveri – mondta a szerző, hozzátéve, hogy a könyv kizárólag új interjúkat tartalmaz, a Színház és a Jelenkor című lapokban megjelent korábbi beszélgetéseik nem kaptak helyet benne.

Törőcsik Mari elárulta: nem akarta, hogy könyvet írjanak róla, nem is engedte meg senkinek, de végül lánya rábeszélte. „Azt mondta: nézd mama, én soha nem szoktam neked ilyeneket mondani, de nálad nagyobb karrier nem nagyon volt, mert előtted leborult Tennessee Williams, tőle kaptad az Arany Pálmát, a páholyodhoz Jean Cocteau járt kezet csókolni, világlapok írtak rólad a Timestól a Le Monde-ig, és semmi Magyarországon erről meg nem jelent. Először nem akartak elfogadni színpadon, de te ott is győzedelmeskedtél. Hadd írjon rólad a Bérczes egy könyvet, hogy ha te már nem leszel, és hülyeségeket írnak rólad, azt tudjam mondani, hogy itt van a könyved” – idézte fel a színésznő.

Mint mondta, a könyv még nem volt a kezében, de a borítón látható képekkel elégedett. „Ha olyan jó lenne a könyv is, mint a két fotóm, akkor boldog lennék” – tette hozzá.

Az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötetet pénteken mutatják be a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán, ahol Törőcsik Marival és Bérczes Lászlóval Veiszer Alinda beszélget. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com