Hírek

Koprodukciós filmek támogatására kínai-brit alapot hoznak létre

China and UK flag
China and UK flag
China and UK flag

Kínai-brit pénzügyi alapot hoznak létre a brit filmes és tévés szakma kínai tevékenységének támogatására, amely két-két vállalat összefogásával a maga nemében elsőként áll a két ország filmes együttműködésének szolgálatába – jelentette a kínai média.

Az erről szóló megállapodást Londonban írták alá, miután a két országban egyaránt jóváhagyták azt. Az alap létrehozása annak a 2014-es megállapodásnak a folytatása, amelyet kormányszinten kötöttek „olyan filmek elkészítésének az ösztönzésére, amelyek tükrözik kultúra és a múlt örökségének sokszínűségét a két országban”.

A konzorcium alaptőkéjét 50 millió fontban (21,6 milliárd forintban) határozták meg, amelyet fele-fele arányban fizetnek be 2016 elejéig a két ország vállalatai. Az elképzelések szerint az alap 2020-ra a stratégiai befektetők és gyártó partnerek jóvoltából 1,5 milliárd fontra (647,2 milliárd forintra) dagadhat.

Az érintettek nyilatkozataikban nagy várakozással tekintenek a megnyíló lehetőségek elé, amelyek garanciái – mint – a pénz mellett a mindkét fél részéről biztosított tudás, tapasztalat és tehetség.

Szakemberek úgy vélik, a két filmipar jól kiegészítheti egymást. Nagy-Britanniában rendkívül fejlett a kulturális szféra, de híján van a tőkének. Kínának nemcsak pénze van, de a világ második legnagyobb filmpiacával is rendelkezik, miközben filmiparának nemzetközi elismertsége alacsony.

A kínai-brit filmipari együttműködés mindazonáltal nem új keletű, jegyezte meg beszámolójában a Hszinhua hírügynökség, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt napokban mutattak be egy Konfuciuszról szóló dokumentumfilmet, amely szintén közös gyártású.

Címkék

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya