Hírek

Hogyan hat a koronavírus az SXSW fesztiválra?

SXSW - South by Southwest

Az SXSW fesztivált is elérte a koronavírus keltette aggodalomhullám. A világ egyik legnagyobb showcase fesztiváljának ahol a film-, a zeneipar, illetve az egyéb tech- és szórakoztatóipari ágazatok képviseltetik magukat idén a koronavírus egyre gyűrűző  hatásaival kell szembenéznie.

A koronavírus miatt távol maradó nagy tech cégek bejelentései teszik hírhedtté idén az SXSW fesztivált  még a startpisztoly eldördülése előtt. (Ezen azonban szerintem kevesen lepődnek meg.) Texasban eddig – A Variety értesülései szerint –  11 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, ami egyre többeket riaszt el a nagyobb rendezvényeken való részvételtől.

A sort a Twitter kezdte meg vasárnap, amit a Facebook szóvivőjének hétfői nyilatkozata követett:

„A koronavírus okozta aggodalom miatt cégünk alkalmazottai idén nem vesznek részt az SXSW fesztiválon.”

(Mark Zuckerberg cége egyébként a menetrendszerű Facebook F8 2020 fejlesztői konferenciát is törölte.)

A március 13-22. között Austinban megrendezésre kerülő fesztivált idén a streaming óriások is kerülni fogják. Egymást követve jelentik be a legnagyobbak vetítéseik törlését. Lássuk, mi az, amit a pánik miatt eddig kihúztak a programból:

Legutóbb a Netflix jelentette be távol maradását, így a menetrend 5 vetítéssel lett rövidebb. A streaming szolgáltató az Uncorked című dráma mellett 4 dokumentumfilmmel képviselte volna magát az SXSW fesztiválon: A Secret Love, L.A. Originals, Mucho Mucho Amor és a Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics című filmeket azonban a váratlan események következtében nem láthatják majd az ide látogatók. Illetve a #BlackExcellence című egykamerás sitcom panelje is elmarad.

Nem a Netflix lesz az egyetlen kieső nagy név. Szerdán délután ugyanis már az Apple is jelezte szándékát, ami azt jelenti, hogy a Spike Jonze által rendezett Beastie Boys Story című dokumentumfilm, a Bob’s Burgers alkotóinak nevével fémjelzett Central Park című animált musical sorozat, a világ innovatív otthonait górcső alá vevő Home és a Sundance-ben nagy sikert elkönyvelő  Boy’s state aminek a forgalmazási jogaiért a maga kategóriájában az Apple az A24 stúdióval karöltve minden idők egyik legmagasabb összegét fizette ki screeningje is elmarad.

Kedden késő este az Amazon Studios pedig az Upload és a Tales of the Loop vetítéseit mondta le. Kíváncsian várom az újabb bejelentéseket. Több fórumon már a teljes idei program törlésének lehetőségéről is olvastam.

***

Néhány órája már hivatalos: Az SXSW fesztivált, ami 2017-ben összesen majdnem 422 ezer látogatót vonzott, a koronavírus okozta aggodalmak miatt 2020-ban nem rendezik meg.

A fesztiválon idén egyébként Andrasev Nadja legújabb kisfilmje, a Szimbiózis is bemutatásra került volna.

(Ez a cikk 2020. március 7-én frissült utoljára.)

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.