Hírek

Hogyan hat a koronavírus az SXSW fesztiválra?

SXSW - South by Southwest

Az SXSW fesztivált is elérte a koronavírus keltette aggodalomhullám. A világ egyik legnagyobb showcase fesztiváljának ahol a film-, a zeneipar, illetve az egyéb tech- és szórakoztatóipari ágazatok képviseltetik magukat idén a koronavírus egyre gyűrűző  hatásaival kell szembenéznie.

A koronavírus miatt távol maradó nagy tech cégek bejelentései teszik hírhedtté idén az SXSW fesztivált  még a startpisztoly eldördülése előtt. (Ezen azonban szerintem kevesen lepődnek meg.) Texasban eddig – A Variety értesülései szerint –  11 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, ami egyre többeket riaszt el a nagyobb rendezvényeken való részvételtől.

A sort a Twitter kezdte meg vasárnap, amit a Facebook szóvivőjének hétfői nyilatkozata követett:

„A koronavírus okozta aggodalom miatt cégünk alkalmazottai idén nem vesznek részt az SXSW fesztiválon.”

(Mark Zuckerberg cége egyébként a menetrendszerű Facebook F8 2020 fejlesztői konferenciát is törölte.)

A március 13-22. között Austinban megrendezésre kerülő fesztivált idén a streaming óriások is kerülni fogják. Egymást követve jelentik be a legnagyobbak vetítéseik törlését. Lássuk, mi az, amit a pánik miatt eddig kihúztak a programból:

Legutóbb a Netflix jelentette be távol maradását, így a menetrend 5 vetítéssel lett rövidebb. A streaming szolgáltató az Uncorked című dráma mellett 4 dokumentumfilmmel képviselte volna magát az SXSW fesztiválon: A Secret Love, L.A. Originals, Mucho Mucho Amor és a Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics című filmeket azonban a váratlan események következtében nem láthatják majd az ide látogatók. Illetve a #BlackExcellence című egykamerás sitcom panelje is elmarad.

Nem a Netflix lesz az egyetlen kieső nagy név. Szerdán délután ugyanis már az Apple is jelezte szándékát, ami azt jelenti, hogy a Spike Jonze által rendezett Beastie Boys Story című dokumentumfilm, a Bob’s Burgers alkotóinak nevével fémjelzett Central Park című animált musical sorozat, a világ innovatív otthonait górcső alá vevő Home és a Sundance-ben nagy sikert elkönyvelő  Boy’s state aminek a forgalmazási jogaiért a maga kategóriájában az Apple az A24 stúdióval karöltve minden idők egyik legmagasabb összegét fizette ki screeningje is elmarad.

Kedden késő este az Amazon Studios pedig az Upload és a Tales of the Loop vetítéseit mondta le. Kíváncsian várom az újabb bejelentéseket. Több fórumon már a teljes idei program törlésének lehetőségéről is olvastam.

***

Néhány órája már hivatalos: Az SXSW fesztivált, ami 2017-ben összesen majdnem 422 ezer látogatót vonzott, a koronavírus okozta aggodalmak miatt 2020-ban nem rendezik meg.

A fesztiválon idén egyébként Andrasev Nadja legújabb kisfilmje, a Szimbiózis is bemutatásra került volna.

(Ez a cikk 2020. március 7-én frissült utoljára.)

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya