Hírek

Korszerűtlennek találták Mulan kapitányát, nem is szerepel az új filmben

A MeToo-mozgalom fényében a Disney nem merte megkockáztatni, hogy Mulan szerelme, Li Shang kapitány megjelenjen az új élőszereplős adaptációban.

Márciusban érkezik a Disney legújabb élőszereplős filmje, ezúttal az 1998-as Mulan című animációs klasszikust elevenítik fel. A korábbi szolgai másolatok (A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály, Aladdin) után azonban itt nem a CTRL+C és CTRL+V műveletével éltek. Niki Caro rendezésében ugyanis tényleg egy újabb verziót láthatunk, ami kellően átdolgozza az alapul szolgáló animációs filmet, és talán jobban közelít az eredeti kínai mondához.

Azt már tudjuk a filmről, hogy nem musical lesz. Hiába voltak emlékezetes dalok, a Disney inkább a háborús kalandfilm vonulatát szeretné kiemelni a történetnek, ezért mellőzi az olyan fantasy- és vígjátékelemek egy részét, mint Musu, a sárkány karaktere. De nem csak a mesefigurák, hanem a hús-vér szereplők közt is szelektált a stúdió.

Li Shang figurája ugyanis teljes egészében hiányzik a produkcióból. Ő volt Mulan közvetlen felettese, későbbi szerelme. Főhősünk ugyanis a történet szerint férfinak álcázza magát, és úgy kerül a seregbe, kiképzőtisztjét viszont már a felkészülés alatt gyengéd szálak kezdik fűzni az imposztorhoz. Li Shang ezáltal egy LMBTQ+ karakterré avanzsált biszexualitásával, korunkban pedig kifejezetten üdvözlik az ilyen típusú reprezentációt, mely már a ’90-es évek animációs filmjeiben is megjelent.

Ezért is lehet, hogy Li Shang hiánya miatt már elindult a panaszkodás, de a film producere, Jason Reed igyekezett megindokolni a forgatókönyvírói döntést. Shang figuráját két külön karakterben adaptálták: egy apafigurát megtestesítő parancsnok (Donnie Yen) és egy harcostárs (Yoson An) formájában.

Reed szerint a MeToo-mozgalom idejében nem igazán veszi ki jól magát, ha a főszereplőnőnek a felettesével van szerelmi viszonya.

Így alaposan át kellett gondolni a helyzete: helyette a vele egyenértékű katonával alakul ki románc.

A Mulan március 26-án kerül a hazai mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com