Hírek

Korszerűtlennek találták Mulan kapitányát, nem is szerepel az új filmben

A MeToo-mozgalom fényében a Disney nem merte megkockáztatni, hogy Mulan szerelme, Li Shang kapitány megjelenjen az új élőszereplős adaptációban.

Márciusban érkezik a Disney legújabb élőszereplős filmje, ezúttal az 1998-as Mulan című animációs klasszikust elevenítik fel. A korábbi szolgai másolatok (A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály, Aladdin) után azonban itt nem a CTRL+C és CTRL+V műveletével éltek. Niki Caro rendezésében ugyanis tényleg egy újabb verziót láthatunk, ami kellően átdolgozza az alapul szolgáló animációs filmet, és talán jobban közelít az eredeti kínai mondához.

Azt már tudjuk a filmről, hogy nem musical lesz. Hiába voltak emlékezetes dalok, a Disney inkább a háborús kalandfilm vonulatát szeretné kiemelni a történetnek, ezért mellőzi az olyan fantasy- és vígjátékelemek egy részét, mint Musu, a sárkány karaktere. De nem csak a mesefigurák, hanem a hús-vér szereplők közt is szelektált a stúdió.

Li Shang figurája ugyanis teljes egészében hiányzik a produkcióból. Ő volt Mulan közvetlen felettese, későbbi szerelme. Főhősünk ugyanis a történet szerint férfinak álcázza magát, és úgy kerül a seregbe, kiképzőtisztjét viszont már a felkészülés alatt gyengéd szálak kezdik fűzni az imposztorhoz. Li Shang ezáltal egy LMBTQ+ karakterré avanzsált biszexualitásával, korunkban pedig kifejezetten üdvözlik az ilyen típusú reprezentációt, mely már a ’90-es évek animációs filmjeiben is megjelent.

Ezért is lehet, hogy Li Shang hiánya miatt már elindult a panaszkodás, de a film producere, Jason Reed igyekezett megindokolni a forgatókönyvírói döntést. Shang figuráját két külön karakterben adaptálták: egy apafigurát megtestesítő parancsnok (Donnie Yen) és egy harcostárs (Yoson An) formájában.

Reed szerint a MeToo-mozgalom idejében nem igazán veszi ki jól magát, ha a főszereplőnőnek a felettesével van szerelmi viszonya.

Így alaposan át kellett gondolni a helyzete: helyette a vele egyenértékű katonával alakul ki románc.

A Mulan március 26-án kerül a hazai mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya