Hírek

Körülrajongott fesztiválkedvencekkel érkezik a CineFest

poor things szegény párák

Idén szeptember 1. és 9. között rendezik meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek most bejelentették a versenyprogramját. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk többek között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary kedvenceit, valamint egy magyar alkotás világpremierjét.

Yorgos Lanthimos legújabb filme, a Magyarországon forgatott Szegény párák egyenesen a 2023-as velencei versenyprogramból érkezik Miskolcra. Az amerikai film Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen.

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői között megtalálható Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte – a filmet mi is láttuk és szerettük.       

Wim Wenders új alkotása, a Tökéletes napok emberi mese a mai Tokióból.

Hirayama élete bár nehéznek, unalmasnak, sőt néha megalázónak tűnhet, a rutin mégis minden napot keretbe foglal, a parkban való elmélkedés, az olvasás és a zenehallgatás pedig megadja a napi örömöt is. A főszereplő Kōji Yakusho Cannes-ban megérdemelten kapta meg a legjobb alakításért járó díjat – a filmről szintén lelkesen tudósítottunk Cannes-ból.

perfect-days
Tökéletes napok

Giovanni, az ismert olasz filmrendező éppen politikai filmet készül forgatni arról, hogy milyen hatással volt az Olasz Kommunista Pártra a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziója. Csakhogy a válságban lévő házassága, a csőd szélén álló társproducere és a rohamosan változó filmipar közepette úgy tűnik, hogy minden ellene dolgozik. A Cannes-i versenyprogramból érkezett Fényes jövő egyik szerepét Anger Zsolt alakítja Nanni Moretti rendező keze alatt.

Idén Cannes-ban az Un Certain Regard program nyitófilmje volt az Állat királyság. A közeljövőben a lakosság egy része ember-állat hibriddé mutálódott. Közéjük tartozik François és 16 éves fia, Émile (Romain Duris és Paul Kircher), akik Párizsból egy vidéki kisvárosba mennek, ahol központot hoztak létre a „Mások” számára. Az ígéretek szerint a lenyűgöző látványvilág és az intimitás természetes elegyet alkot ebben az érzelmekkel teli francia filmben.

A szerelem természetében Sophia tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel.

Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák az ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? A finom humorral és erotikával átszőtt kanadai romantikus film először szintén a cannes-i Un Certain Regard szekcióban vette le a lábáról közönségét.

A 2023-as Cannes-i Filmkészítők Kéthete (Quinzaine des cinéastes) nyitófilmje A Goldman ügy volt. 1976-ban Pierre Goldman második pere megosztotta Franciaországot. A szélsőbaloldali aktivistát négy rablás elkövetésével vádolták, amelyek közül az egyik két halálos áldozatot követelt. Goldman végig tagadta, hogy utóbbi ügyhöz bármi köze lett volna. Ennek a bírósági huzavonának a megfilmesítésével Cédric Kahn francia rendező erőteljesen lép be a tárgyalótermi drámák kényes műfajába.

A szintén a Cannes-i Filmkészítők Kéthete programból érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik.

Az alkotás szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

A Velencében vetített szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni.

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját – és kritikusunk tetszését is.

The-Pot-au-Feu-Juliette-Binoche-Benoît-Magimel
Ízek és szenvedélyek

A Karlovy Varyban bemutatott Vörös szobák a hírek szerint az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán.

A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

A Cannes-i Filmkészítők Kéthete programban bemutatott Édes keletben a középiskolás Lillian (a feltörekvő sztár Talia Ryder) drámai körülmények között hagyja ott az osztálykirándulást – és látszólag régi önmagát is. Innentől kezdve azzá válik, akit a céltalan vándorlásai során megismert emberek épp meglátnak benne. A film egyik sztárja a CineFest egyik korábbi vendége, Simon Rex.

Blaga hetvenéves, nemrég megözvegyült volt tanárnő, szilárd erkölcsi elvekkel. Amikor telefonos csalók megszerzik tőle a férje sírjára félretett pénzét, erkölcsi iránytűje lassan kezd elveszíteni a helyes utat. A bolgár Blaga leckéi Karlovy Varyban a legjobb film és a legjobb színésznő díját nyerte.

A cannes-i Egy Bizonyos Tekintet programból érkező, iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ, akik a különböző társadalmi intézmények – az iskolai tanároktól a bürokratákig – által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt, amely véres összecsapássá fajul.

Az ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik Libertate ’89 – Nagyszeben címmel, amelynek világpremierje Szarajevóban volt.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. Celine Song Sundance-en és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott filmje a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

A szervezők ígérete szerint a nyilvánosságra hozzák a filmek pontos vetítési időpontjait, a többi szekció programját, és hamarosan az elővételes jegyvásárlás is megkezdődik.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com