Hírek

Közel Capához − Magyar dokumentumfilm készült a fotográfusról

Robert Capa A milicista halála című képe

Robert Capa A milicista halála című képeKözeli barátok visszaemlékezései alapján alkothat képet a néző Robert Capáról, a világhírű magyar származású fotóművészről a Közel Capához című magyar dokumentumfilmből, amelyet Kékesi Attila készített.
A rendező az MTI-nek elmondta, hogy amikor 2008-ban belefogtak a filmbe, Capáról nagyon keveset tudtak Magyarországon. A fotós egykori lakhelyén még emléktábla sem volt, miközben (Friedmann Endreként) Magyarországon született és 18 évig itt élt. Kékesi Attila (MOTALKO) hozzáfűzte: szinte kötelességének érezte, hogy emléket állítson a fotósnak.

A film kísérlet arra, hogyan lehet egy olyan emberről filmet készíteni, akinek hatalmas legendáriuma van, és minden irányból ellentétes véleményeket, meggyőződéseket hallani róla. „Alapvetően magát az embert akartam megmutatni” − mondta, hozzáfűzve: szándéka az volt, hogy a film segítségével közel kerüljünk Capához, ezért is választotta ezt a címet.

A mű gerincét a fotós öt háborúban való részvétele és a Ludwig Múzeumban 2009-ben megrendezett kiállítás termeinek végigjárása adja, erre épülnek a Robert Capát (1913-1954) közelről ismerő emberek személyes hangú visszaemlékezései. A mesélők között van a fotós Franciaországban élő másod-unokatestvére vagy a közeli barát, John G. Morris, aki a normandiai partraszállásról készült híres Capa-fotókat közlő Life magazin, valamint a Magnum fotóügynökség főszerkesztője volt.

Kékesi Attila többféle filmkészítői stílust próbált összehangolni: a film alapját adó kutatást, a kiállítás által felölelt munkásság bemutatását és a személyes szálat, a visszaemlékezéseket. A rendező kiemelte: amint alaposabban megismerte Capa munkáit, azt tapasztalta, hogy bár a mostaninál rosszabb technikával dolgozhatott, egy-egy tekercsén csaknem minden második képen meg tudta ragadni az igazán fontos pillanatot és kompozícióban is mindig helyén voltak a fotói a háborús viszonyok között is.

Szepesi István, a film producere beszámolt arról, hogy az 50 perces dokumentumfilm visszaemlékezői között van a magyar származású Hollandiában élő fotóművész, Ata Kandó, aki az idén 100 éves. Megjegyezte: akik ismerték Capát, és pályatársai, barátai voltak, azok közel ilyen korúak, tehát az utolsó pillanatban voltak ahhoz, hogy olyanokkal beszéljenek, akik személyesen ismerték a fotóst. A visszaemlékezők között van például Erich Lessing fotóművész és megszólal Besnyő Éva fotóművész lánya.

A cél egy magyarok által készített, bizonyos szempontból hiánypótló film elkészítése volt, amely a fotográfus születésétől 1936-ig tartó időszakot is jobban feldolgozza. A producer kiemelte: Capát Magyarországhoz számtalan kapocs, barátok fűzték, történetek kapcsolódnak hozzá, és a fotós végig megőrizte nyelvét.

A filmet a fotográfus születésének századik évfordulója előtt nem sokkal, kedden mutatták be telt ház előtt a Magyar Nemzeti Múzeumban látható Robert Capa − A játékos című kiállításhoz kapcsolódva. Szepesi István szerint még folynak a tárgyalások a képek jogdíjairól, ám a tervek szerint hamarosan elindulhat a film forgalmazása.

A nagyrészt saját forrásból, a Nemzeti Kulturális Alap 900 ezer forintos támogatásával készült film forgatókönyvét Kékesi Attila rendező, Szepesi István és Hámor Éva írta, az operatőr a rendező mellett Hajdu János, a vágó Pap Levente volt, a zene Németh Gábor munkája.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!