Hírek

Közel száz film és a Balaton várja a filmbarátokat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Ismét Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban ünnepel a magyar film 2022. június 9-12. között – kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmrajongók. A filmekre kedvezményes 500 Ft-os áron vásárolhatnak jegyeket a nézők, míg az izgalmas kísérőprogramok ingyenesen látogathatók. 

Az idei programban közel száz magyar filmet láthatnak a filmbarátok, köztük olyan filmek premierjén vehetnek részt, mint Fazakas Péter régen várt filmje, A játszma, Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmje, a Bereményi kalapja és Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Thuróczy Szabolcs főszereplésével forgatott Szia Életem! 

A programnak köszönhetően újranézhetők az idei év magyar premierjei, amelyekhez a szervezők nemcsak közönségtalálkozókat, de háttébeszélgetéseket is szerveztek. Június 10-én, pénteken 17 órakor a Magyar Passióban a főszerep eljátszása mellett ezúttal rendezőként is bemutatkozó Eperjes Károly lesz a Nézzünk mögé vendége, míg június 11-én, szombaton 17 órakor Grosan Cristina egyetlen éjszaka alatt játszódó filmje, A legjobb dolgokon bőgni kell apropóján a mai harmincasok útkereséséről és beilleszkedéséről tartanak kötetlen beszélgetést. 

A dokumentum film kedvelőit várják a szervezők június 11-én, szombaton 15.30-kor a veszprémi Expresszóban, ahol a Valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? című kerekasztal beszélgetésen Oláh Kata a Digitális nomádom, Kőrösi Máté a Dívák és Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja rendezője, valamint Lajos Tamás, a Katinka producere cserélnek eszmét arról, milyen felelősséget ró a rendezőre egy valós ember ábrázolása, hogy mennyiben formálódik a szereplő személyisége a rendező kamerája által? A beszélgetés moderátora Józsa László, a MADOKE elnöke.

A friss bemutatók mellett mozisklasszikusok is helyet kapnak a programban, így olyan megunhatatlan filmek is láthatóak lesznek többek között a fesztiválon, mint Bacsó Péter Te, rongyos élet!…, Bár Frigyes Kár a benzinért vagy András Ferenc Dögkeselyű című filmjei. 

A fesztiválon ismét megrendezik a FILMRE VELE! a tavaly még játékos formában megvalósított versenyét, ahol öt kortárs magyar regény „vetélkedett” a megfilmesítés lehetőségéért. Idén öt magyar bűnügyi történet verseng, hogy megnyerje az NFI fejlesztési támogatását. Június 10-én, pénteken 15 órakor a veszprémi Óváros téren mutatkozhat be Kondor Vilmos Örvényben, N. Nagy Zoltán Keselyű – a Babits gyilkosságok, Csabai László Szindbád, a detektív, Cserháti Éva A sellő titka ésTar Sándor A szürke galamb című regénye Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor forgatókönyvírók tolmácsolásában. Az esemény moderátora Juhász Anna. 

A fesztivál részletes programja az esemény honlapján érhető el.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!