Hírek

Közeleg a 12. Frankofón Filmnapok, Electro Party és horror filmmaraton is lesz

Március 17-27. között 23 filmet láthat a közönség.

Közeleg a 12. Frankofón Filmnapok, melynek keretében március 17-27. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal – írja a fesztivál sajtóközleménye. A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjából, valamint a César díj jelöltjei és nyertesei közül több is megtekinthető lesz.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása, a Minden rendben ment. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm is szerepel a kínálatban, emellett pedig kiegészítő programok is színesítik az eseménysorozatot: március 18-án Horror Filmmaratont tartanak, másnap a Laurent Garnier: Off the Record című film vetítése után pedig electro party lesz a Toldi moziban.

A Horror Filmmaraton keretében három filmet nézhetnek meg egymás után a műfaj iránt érdeklődők. Henri-Georges Clouzot Ördöngösök (Les Diaboliques) című alkotása a háború után felvirágzó film noir világhírű klasszikusa. Az ötvenes években játszódik: egy francia kisváros sivár iskolájában Michel, az igazgató zsarnoki szigorral uralkodik a diákokon, a tanári karon és szívbeteg feleségén. Az elgyötört asszonynak talpraesett kolléganője segít kivitelezni a benne gondolatban lassan megérlelődő gyilkosságot. A Nyers (Grave) című filmben a vegetáriánus Justine sem úszhatja meg az egyetem gólyák beavatást, aminek az is része, hogy nyers húst etetnek vele; az újonnan szerzett tapasztalat nem marad következmények nélkül. A betolakodó (A l’intérieur) című alkotás női főszereplője Béatrice Dalle, melyben a várandós Sarah egy autóbalesetben elveszíti a férjét, és míg otthon várakozik mindenórásan, az éjszaka közepén egy váratlan vendég veri fel a ház nyugalmát.

A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is: Mia Hansen-Løve a Cannes-i versenyprogramban debütált filmje, a Bergman szigete (Tim Rothszal a főszerepben); Jacques Audiard szintén Cannes-ban bemutatott, négy önmagát kereső fiatal történetét ábrázoló, szexualitással átszőtt, Ahol a nap felkel Párizsban című alkotása; a Cannes-ban Queer Pálma-díjjal értékelt Intenzív találkozások című vígjáték; a startupok coolságát könyörtelen humorral kikezdő Foglalkozása: szülő című vígjáték; valamint A kis Nicolas és az elveszett kincs című családi film. Ezek a későbbiekben hazai forgalmazásba is kerülnek.

A filmnapok weboldala itt található.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés