Hírek

Közép-európai kortárs filmszemle kezdődött a prágai Balassi Intézetben

parkolo_2Közép-Európai kortárs filmek szemléje kezdődött csütörtökön este a prágai Balassi Intézetben.

A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvényen elsőként a Prach (Por) című cseh játékfilmet vetítették le a szép számú érdeklődőnek.

Az immár 18. évfolyamába lépett négynapos rendezvényen az idén 18 alkotást mutatnak be. A mozgóképes művészetet szerető közönség a legújabb magyar, lengyel, szlovák és cseh játékfilmekből, dokumentumfilmekből és iskolafilmekből láthat válogatást.

Szombaton este mutatják be a Szerdai gyerek című, Horváth Lili rendezte alkotást, amely szép sikert könyvelt el a nyáron Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztiválon. A prágai bemutatóra a rendezőt is várják.

Bemutatják a Délibáb című magyar-szlovák, valamint a Senki szigete és a Parkoló című magyar filmeket is.

Az összes filmet eredeti hanggal vetítik, a magyar és a lengyel alkotásokat ezen kívül csehül is feliratozzák.

Az idei prágai filmszemlére olyan neves vendégek kaptak meghívást, mint Horváth Lili, Szabó Mátyás, Nemes Gyula és Vít Zapletal rendezők, Vecsei Kinga, Martina Krátká, Václav Hrzina színészek, Fehér Károly és Jirí Konecny producerek, Maly Róbert operatőr vagy Vít Polácek forgatókönyvíró.

A már hagyományosan nagy érdeklődéssel kísért filmszemlét a prágai lengyel és szlovák kulturális központ, illetve néhány más kulturális intézmény is támogatja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com