Hírek

Közönségtalálkozó Hesnával az iszlám vallási radikalizmusról

Február 13-án pénteken az idén a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Timbuktu című film esti vetítése után az iszlám vallási radikalizmusról és tapasztalatairól lehet kérdezni a téma külpolitikai szakértőjét, Al Ghaoui Hesnát a budapesti Művész moziban. Az Oscar-díjra jelölt film mellett pedig egy kis ízelítőt is láthatnak a nézők a Duna Televízión márciusban új évaddal jelentkező Bábel iszlám radikalizmusról szóló adásából.

Február 12-től látható országszerte a magyar mozikban Abderrahmane Sissako idén legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt filmje, a Timbuktu. A francia-mauritániai film világpremierje tavaly volt a világ legrangosabb A-kategóriás seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol két díjat is kapott: elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését, valamint a François Chalais-díjat. Az alkotást azóta Chicagótól Londonon át Bangkokig több tucat fesztivál vetítette. A hét elején a Timbuktu elnyerte a legjobb film és rendezés Lumière-díját! A párizsi külföldi kritikusok szerint magasan az év legjobb francia alkotása volt tavaly a Timbuktu, amely favorittá lépett elő a Francia Filmakadémia César-díjainál is. A César-díjkiosztó február 20-án, a 87. Oscar-díj gála február 22-én lesz.

A Timbuktut megtörtént esemény, Mali északi részén egy fiatal, házasságon kívül élő pár, 2012-es megkövezése ihlette. A film megrázó őszinteséggel, és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról. A téma külpolitikai szakértője, a márciustól a Duna Televízión új évaddal jelentkező Bábel – Hesnával a világ szerkesztő-műsorvezetője, Al Ghaoui Hesna február 13-án, jövő héten pénteken a budapesti Művész moziban mesél a vetítés után a témában való saját élményeiről, tapasztalatairól. Al Ghaoui Hesna szerint fontos beszélni a filmben felvetett kérdésekről, hiszen Sissako munkája azt mutatja be, hogy a dzsihádisták hogyan nyomják el az iszlám lakosságot Maliban.

Erről a jelenségről általában csak tragédiák révén, a híradásokból értesülnek az emberek, és ilyenkor sokan hajlamosak legyinteni, hogy szörnyű, borzasztó, de szerencsére mindez jó messze történik tőlünk. Azonban a legutóbbi párizsi merényletek is rávilágítanak arra, hogy az iszlám fundamentalizmus igenis olyan jelenség, amivel nekünk itt, Európában is foglalkoznunk kell – teszi hozzá a Bábel szerkesztő-műsorvezetője. Mivel a Bábel következő évadja is a radikalizmusról, többek között az Európát érintő iszlám radikalizmusról szól majd, a Timbuktu premierje alkalmából egy öt perces ízelítő is látható lesz majd a műsorból.

A február 13-án 18:30-kor kezdődő vetítésre és az utána következő beszélgetésre jegyek már kaphatók a Művész mozi jegypénztárában, vagy megvásárolhatók online a http://www.muveszmozi.hu internetes oldalon keresztül.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya