Hírek

Kristen Stewart, Ava DuVernay és Agnes Varda is protestál a nők mellett Cannes-ban

A zsűri három tagja Kristen Stewart, Ava DuVernay és Agnes Varda is tiltakozni fog a nők alacsony filmes reprezentációja ellen a cannes-i vörös szőnyegen szombat este.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Egyike lesz a Twilight-szériából művészfilmes aktorrá emelkedett Kristen Stewart annak a 82 szakmabeli nőnek, akik csendes tiltakozással fejezik ki ellenérzésüket a nők alacsony filmes jelenlétével kapcsolatban. Hozzá csatlakozik a zsűri további két tagja, az afro-amerikai rendezőnő, Ava DuVernay és a francia új hullám egyetlen női tagja, az Arcélek, útszélekből is ismerős, Agnes Varda.

Az akció keretében a fesztiválon tapasztalható alacsony női reprezentációra hívják fel a figyelmet, ugyanis az ezidáig 71-szer megrendezett cannes-i eseményen csupán 82 olyan filmet mutattak be, amit női rendező vezényelt le. Ezzel szemben összesen 1645 férfiak által dirigált alkotást vetítettek Cannes-ban.

A 82 nő a vörös szőnyeg lépcsőit félig fogja megmászni, majd tekintetüket némán a Fesztiválok palotája (Palais des Festivals) felé fordítják, ezzel kifejezve szolidaritásukat a női alkotótársak felé, valamint a tényt, hogy mennyire nehéz nőként érvényesülni a filmes szakmában.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés