Hírek

Kulisszatitkok a 80-as évek egyik legnagyobb kultfilmjéről – a Szellemirtókról

Szellemirtok02Idén nyáron új akciójelenetekkel térnek vissza a Szellemirtók, hogy üldözőbe vegyék New York rémséges szörnyeit. A brigád több mint három évtizeddel ezelőtt csapott le először, és hatalmas sikert aratott. Azóta is rengeteg szellemes tény és érdekesség kering a film körül.
1. Az első rész operatőre Kovács László volt, aki már gyerekkorában is mozikban lógott iskola helyett. 24 évesen érkezett az USA-ba, és valósította meg a hollywoodi álmot. Többek között a Szelíd motorosok, a Maszk és a Beépített szépség című filmekben is dolgozott.

2. Az 1984-es premier után az egekbe szöktek a nézettségi adatok az Államokban, egymás után 7 héten át vezette a top listát, és több mint 240 millió dollárt hozott a konyhára.

3. A zöld, falánk és vicces szellem karaktere John Belushit idézi, akinek filmbéli szerepét váratlan halála miatt végül Bill Murray kapta meg. A forgatás során azonban mindenki csak úgy hívta a komédiás szellemet, hogy John szelleme.

Szellemirtok nagy
4. A film ötletet hirtelen pattant ki a forgatókönyvíró, színész Dan Aykroyd fejéből, amikor egy újságcikket olvasott a természetfeletti erőkről és a kvantum fizikáról, egyből érezte: „ez az!”

5. Habár a csapat irodája New Yorkban van, és ezért úgy tűnhet a jelenetek is ott játszódnak, a stáb valójában több helyszínen is forgatott, például Kaliforniában is.

6. Az egyik eredeti szellemirtó, Bill Murray kezdetben kockázatos vállalkozásnak tartotta az új rész leforgatását, ám végül igent mondott a női változatra, mivel fantasztikusan szórakoztatónak tartja a színésznőket.

A Szellemirtók első és második részét június 17-én és 18-án este 21:00-kor vetíti az AXN csatorna.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com