Hírek

Különleges, utolsó budapesti vetítésen látható a Memoria Tilda Swinton főszereplésével

Apichatpong Weerasethakul Arany-Pálma-díjas thaiföldi rendező Tilda Swintonnal közös alkotása, a Memoria az Urániában, Budapesten utolsó alkalommal lesz megtekinthető egy hét múlva, majd szeptemberben még egyszer, a pécsi Apolló moziban láthatja a rejtett kincsekre nyitott közönség.

A szinopszis szerint amióta Jessica (Tilda Swinton) egy reggel hangos „durranásra” ébred, amitől nem tud aludni. Miközben Bogotában próbálja megfejteni a hang forrását, ahol épp a húgát látogatja, összebarátkozik Agnes-szel (Jeanne Balibar), egy régésszel, aki egy épülő alagút munkálatai közben felfedezett emberi maradványokat tanulmányoz. Jessica Agneshez utazik az ásatás helyszínére. Egy közeli kisvárosban találkozik Hernannal (Elkin Diaz), a halásszal, és megosztják egymással emlékeiket a folyó mellett. Ahogy a nap a végéhez közeledik, Jessica is egyre közelebb kerül a körülötte történő különleges események megértéséhez.

Az utolsó budapesti vetítésre június 26-án este 7-kor kerül sor az Uránia moziban, a filmet felvezeti Donáth Péter, a Cinema Niche alapítója. A Memoria-t írta és rendezte Apichatpong Weerasethakul, a főszerepben Tilda Swinton, Elkin Díaz, Jeanne Balibar, Daniel Giménez Cacho és Juan Pablo Urrego látható.

A rendező a következőt nyilatkozta saját filmjéről:

„Számomra a Memoria a személyes és a kollektív emlékek összefonódását mutatja be. Az emberi civilizáció nyomai ott rejlenek a dzsungelek mélyén, a hegyek között, ahol a természet is őrzi az emlékeit.

Főszereplőnk is ezért járja ezt a vidéket, hogy felkutassa és összekapcsolja ezeket az emlékeket.”

A hazánkban kevéssé, de nemzetközi szinten elismert, a kortárs film egyik legeredetibb képviselője, Weerasethakul az álmok, emlékek, szerelmek és szellemek világának egyedülálló filmnyelvű és érzékenységű gondolkodója, a Slow Cinema-ként hivatkozott irányzat egyik legtöbbet emlegetett, sokoldalú alkotója. 2010-ben Cannes-ban a legjobb filmnek járó Arany Pálmával jutalmazták az Uncle Boonmee, Who Can Recall His Past Lives (Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire) című filmjét, a Tropical Malady 2004-ben ugyanott elnyerte a Zsűri díját, a Blissfully Yours pedig 2002-ben az Un Certain Regard fődíját. Első filmjének, a Mysterious Object at Noon-nak (2000) a kópiáit Martin Scorsese World Cinema Foundation-je restaurálta 2013-ban. 2015-ben jó szokásához híven az álom és a valóság keveredését felhasználva, Ki álmodja meg a lepkéket? címmel rendezte meg a thai filmgyártásról (is) szóló egyedi hangulatú filmjét.

A Memoria-t a a Cinema Niche vetítéssorozat keretében van lehetősége megtekinteni a hazai közönségnek. Ennek során „itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.”

A vetítésről további információk a Facebook-eseményben olvashatók. Jegyvásárlásra ide kattintva van lehetőség.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!