Hírek

Kulturális filmek fesztiváljának döntője Szatmárcsekén

kulturalis_filmek_fesztivaljaHuszonnégy, Magyarország és a Kárpát-medencei térség magyarok lakta vidékeinek értékeiről készült alkotás jutott be a II. Kulturális Filmek Fesztiválja döntőjébe, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg Szatmárcsekén.

Bolyáki Attila, a fesztivált szervező tudositok.hu alapítója az MTI-nek szerdán elmondta: több mint háromezer filmet neveztek a fesztiválra, az interneten a legtöbb szavazatot kapott alkotások kerültek a döntőbe.

A közülük a zsűri – Kerényi Imre rendező, Dárday István filmrendező, valamint Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője – választja ki a díjazott alkotásokat.

A filmek a különböző anyaországi, délvidéki, kárpátaljai és erdélyi települések kulturális életét, értékeit és hagyományait mutatják be. Erdélyből 10, az anyaországból 7, Kárpátaljáról 5, míg Délvidékről 2 alkotás került a legjobbak mezőnyébe.

Film készült a tiszapüspöki gepida sírokról, a tovább épülő csókakői várról, a kengyeli karácsonyi főtérről, a Sukoró-környéki karácsonyi hagyományokról, a szolnoki gólyákról, valamint a kérészrajzásról.

A bivalyok által húzott székelyudvarhelyi szejkeborvizes szekeret, illetve a töltöttkáposztás világrekordot, a székelyderzsi jégverés-napi határkerülést, a bözödújfalui kopjafákat, a fugadi Bánffy-birtok visszaszerzésének küzdelmét, az udvarhelyszéki nép gyógymódokat, a gyergyószentmiklósi kemencerakást, valamint a település gimnáziumának Tarisznyás-napját, a gyergyóalfalvi zarándoklatot, továbbá a csíkszentléleki hársfa történetét szintén megörökítették az alkotók.

A kárpátaljai filmesek a népzenei képzésről, a nagydobronyi krumplifesztiválról, Beregszászról és a beregszászi barátság fesztiválról, illetve Bagu Balázsról, Bátyú szülöttéről készült alkotásukat mutathatják be a szatmárcsekei döntőben.

Láthatja továbbá a zsűri a doroszlói búcsúról és a zentai orgonaszentelésről készült filmet is.

A 24 film alkotói Szatmárcsekén további munkájukhoz kötetlen beszélgetésen tanácsokat is kapnak a zsűri tagjaitól, illetve a megkoszorúzzák a híres csónakalakú fejfás temetőben Kölcsey Ferenc sírját és megtekintik a Himnusz költőjének emlékszobáját is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

Hirdetés

Hirdetés