Hírek

Kutatás: ezek a legszívdobogtatóbb autós üldözések!

madmaxfuryroad3

Vajon melyik autós üldözés viszi fel a leginkább a szívritmusodat: talán egy Halálos iramban, esetleg a Mad Max vagy a Baby Driver?

A money.co.uk feltette a mindannyiunkat (bizonyára) lázban tartó kérdést: a filmtörténet melyik autós üldözéses jelenete van a legnagyobb hatással az emberre? De nem csak feltette, hanem oda is ültetett eléjük száz önkéntest és mérte a szívritmusukat: az eredményt pedig most közzétették.

A legizgalmasabb autós üldözés a Mad Max: A harag útja című filmben található

– amivel lelkesen egyet is tudunk érteni: George Miller filmje a vágás és az akciórendezés olyan kivételesen mesteri példája, ami minden túlzás nélkül filmtörténeti teljesítmény.

A második helyezett a Halálos iramban sorozat 6. része, a harmadik helyen ugyanennek a hetedik része tanyázik; negyedik helyezett a Ronin és ötödik a Baby Driver.

A Mad Max film a nyugalmi (ücsörgős-filmnézős) 65-ös percenkénti ritmusról 33%-kal, 85 bpm-re vitte fel a tesztalanyok szívdobogását, átlagosan. Mindössze egy-egy percenkénti szívdobbanással maradt el mögötte (átlagosan) a két Halálos iramban film.

Az eredeti cikk még számos érdekességet és statisztikát tartogat, de a kutatás egészen biztosan nem egyezik meg mindenki szubjektív ízlésével. Ha nekem kellett volna mérések nélkül, szubjektíven döntenem, egészen biztosan döntetlen első helyezést osztottam volna ki A harag útja mellett a méltatlanul alulértékelt, csodálatos Roninnak és a mostaninál jóval följebb értékeltem volna a Mátrix: Újratöltve autópálya-jelenetsorát (mint alul látható, csak a Top20-ba fért be).

Te melyik autós üldözés elé ülnél be szívritmus-figyelővel?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com