Hírek

Lakiteleki Mozgókép Szemle: az Úton-útfélen nyerte a fődíjat

Lakitelek, Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek XIII. Mozgókép Szemléje

Lakitelek, Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek XIII. Mozgókép SzemléjeSzabó Attila Úton-útfélen című munkája kapta a Lakiteleki Népfőiskolán pénteken véget ért Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek XIII. Mozgókép Szemléjének fődíját.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Kisközösségi Televíziók és Filmműhelyek Mozgókép Szemléjét november 6. és 8. között. A Fedezzük fel a Kárpát-medencét témával kiírt felhívásra 89 nevezés érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott be ‒ közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a filmszemlét rendező Lakiteleki Népfőiskola alapítója pénteken az MTI-vel.

A Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező által vezetett zsűri a filmszemle fődíját, az Országgyűlés 500 ezer forintos különdíját a Szabó Attila által rendezett, Úton-útfélen című alkotásnak ítélte. A film riportere pedig megkapta a Heti Válasz című lap különdíját.

A Református magyar vagyok, mindörökké az maradok! ‒ Tamás Ilonka néni 100 éve című, Kiss Réka rendezte film kapta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos, valamint a kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Gimnázium különdíját. A nap filmje is ez az alkotás lett, így a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneiskola és a tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnázium különdíját szintén elnyerte.

A nagyfa árnyékában című film, Somogyvári Rudolf rendezése nyerte a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100 ezer forintos, valamint a gödöllői Szent István Egyetem és a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját.

Az Álmomban rétisas szállt a kertünkbe… című alkotás, Cséke Zsolt rendezése a zsűri 200 ezer forintos különdíja mellett a Magyar Nemzet és a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium különdíját is elnyerte.

Jánosi Antal filmje, az Isten csavargója: Kiss Benedek portré szintén 200 ezer forintos különdíjat kapott a zsűritől, emellett a film főszereplőjét, Kiss Benedeket a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíjával jutalmazták.

Ugyancsak a zsűri 200 ezer forintos különdíját kapta meg a Kecsenovity Egon és Zsolnai Ákos által rendezett Kicsi Klájd és a nagyvilág II. című alkotás, Balogh Ernő Bábu az univerzumban című filmje, valamint Boros Ferenc és Rozmán László Sárga, piros, kék… Ferkovics József útja című műve, az utóbbi film a Kairosz Könyvkiadó különdíját is elnyerte.

Szoboszlay Péter Minden fillér pénz! című alkotása kapta a Hír TV, a Petőfi Népe és a Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium különdíját. Az Erményiné Major Teréz által rendezett Visszaemlékezés című film a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, Szombatfalvi Katalin A korondi tál útja című alkotása pedig a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját nyerte el.

Lakitelek Önkormányzatának különdíját a Vándorlások ‒ Emlékképek a hatvanéves Magyarkanizsai Írótáborról című, Csubriló Zoltán által rendezett film kapta.

A pénteki díjkiosztó ünnepségen ‒ amelyen a díjnyertes filmekből vetítést is rendeztek ‒ a díjakat Sára Sándor és zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor külön köszöntötte Sára Sándort, aki november végén ünnepli 80. születésnapját, és elmondta, hogy a jövő évi filmszemle felhívását december közepén teszik közzé.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya