Hírek

Lányokkal is eljátszatják A legyek urát

William Golding nagy becsben tartott regénye új adaptációt kap, ezentúl egy férfi író-rendező párostól, – a trendeknek megfelelően – női szereplőkkel.


Hirdetés

A legyek ura című ifjúsági regényből két főbb adaptáció készült: egyik 1963-ban Peter Brook, majd 1990-ben Harry Hook rendezésében. Ezen felül több parafrázist is inspirált a lakatlan szigeten rekedt fiúkórus története, akikről szépen lassan leválik a szocializáció máza. Új csavarként a Warner Bros. az ismert történetbe középpontjába kislányokat helyezne.

Scott McGehee és David Siegel írja és rendezi a filmet. Korábbi filmjük, a Maisie tudja jó ajánlólevél, hiszen ott egy kislány a főszereplő, akinek a szemszögéből végigkövethetjük családjának szétzilálását. A nemek felcserélésével olyan trendet követ, mely kitermelte nekünk tavaly a Szellemirtók-rebootot, jövőre pedig érkezik az Ocean’s Eight.

Maisie tudja

Sokan már a hír hallatán politikai korrektséget és genderszektát emlegetnek,

ám ha jobban belegondolunk, ez a koncepció nem kedvez a vélt hangoknak. Annak bemutatása, hogy a lányok ugyanúgy képesek lealjasodni és visszavetett ösztönlényekké válni, mint a fiúk, korántsem összeegyeztethető egy szélsőséges feminista gondolatvilágával. Természetesen nem csak a történet új aspektusainak kiaknázása vezetheti a Warner Bros.-t, hanem a nyár több sikeres, női főszereplőkkel készült filmje is.

A közösségi médián már zajlik a kommentháború. Aki nem a PC miatt háborog, azt nehezményezi, hogy női szereplőkkel nem történhetne meg így A legyek ura cselekménye. Maga a szerző, Golding is így vélekedett, ezért is fiúkkal írta meg történetét, mert szerinte lányokkal másfelé futnának ki az események – hamarosan pedig azt is megtudhatjuk, hova.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés