Hírek

Lars von Trier Parkinson-kórral küzd

Az Oscar-jelölt, Arany Pálma-díjas dán rendezőnél, Lars von Triernél Parkinson-kórt diagnosztizáltak.

A hírt Trier régi producere, Louise Vesth közölte a rendező beleegyezésével, a Zentropa Entertainment nevében egy hétfői közleményben. „Lars von Trierrel egyetértésben szeretnénk tájékoztatni önöket, hogy Larsnál nem sokkal a nyári szünet előtt Parkinson-kórt diagnosztizáltak” – áll a közleményben, amit a Deadline szemlézett.

A közlemény szerint Trier folytatja a munkát a The Kingdom Exodus című sorozatán, amely a kilencvenes évekbeli kultikus tévésorozatának, A birodalomnak a harmadik és egyben utolsó, rebootolt évada, a világpremierje augusztus végén lesz Velencében. „Annak érdekében, hogy a premier előtt elkerüljük az egészségi állapotával kapcsolatos találgatásokat, a Zentropa ezt a rövid közleményt küldte ki a dán sajtónak” – folytatódik a nyilatkozat.

„Lars jó hangulatban van, a tünetei miatt kezelést kap, a The Kingdom Exodus befejezésének munkálatai pedig a tervek szerint folytatódnak”. Hozzátették, hogy Parkinson-diagnózisa miatt Trier nagyon kevés sajtótájékoztatót fog tartani a bemutató kapcsán.

Trier Dánia és a világ egyik legünnepeltebb és legvitatottabb kortárs rendezője. Közel négy évtizede állandó cannes-i szereplő, kilenc filmjét mutatta be a versenyprogramban, kezdve A bűn mélységével (1984), a zsűri díját elnyerő Európával (1991) és Hullámtöréssel (1996). Ezek után következett az Idióták (1998), az Arany Pálma-díjas Táncos a sötétben (2000), a Dogville (2003), a Manderlay (2005), az Antikrisztus (2009) és a Melankólia (2011). A Táncos a sötétben zenéje Oscar-jelölést kapott a 2001-ben, Trier a főszereplő Björkkel és Sjonnal osztozott a jelölésen.

A filmrendező Cannes-hoz fűződő kapcsolata 2011-ben hirtelen megszakadt,

amikor a Melankólia sajtótájékoztatóján provokatív megjegyzéseket tett, kijelentve, hogy „náci vagyok”, és hogy megérti Hitlert. Ezek után közel egy évtizedre kitiltották a fesztiválról. 2018-ban A ház, amit Jack épített versenyen kívüli bemutatójával fogadták vissza.

Személyes filmográfiáján túl a Zentropa hatása, amelyet Trier 1992-ben hozott létre Peter Aalbæk Jensennel, a Dogma 95 mozgalomnak, valamint az általa eddig készített több mint 200 játékfilmnek köszönhetően az egész kortárs dán filmművészetben megfigyelhető.

Trier várva várt The Kingdom Exodus című sorozata idén ősszel indul a Viaplay platformján, majd a dán DR televíziós premierje következik. A drámát több helyen lehet majd látni, a Mubi például Észak-Amerikára, az Egyesült Királyságra, Írországra, Latin-Amerikára, Törökországra és Indiára szerezte meg a jogokat, magyar premierről egyelőre nem tudni.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!