Hírek

Látjuk-e a Dűnét a tévében, vagy csak a moziban?

Ellentmondó információk az év egyik legnagyobb megjelenése körül. Mi lesz Dennis Villeneuve Dűne eposzával?

Két nappal ezelőtt felbolydult a filmes világ: a Deadline május 17-én azt közölte (jól értesült forrásokból), hogy az idei év egyik (vagy „a”) legnagyobb premierje, a Warner Bros. és Denis Villeneuve Dűnéje mégis csak a mozivásznon debütál majd (szeptemberben Velencében, és aztán érkezik a világ mozijaiba), és az HBO Max kínálatába még hónapkig nem kerül föl.

Ez azért volt (lenne, lett volna) jelentős hír, mert a Warner Bros. azt tervezi, hogy legalább idén minden jelentős premierje egyidőben jelenik meg a mozivásznakon és az általa birtokolt HBO Max streaming platformon is – ami a szokásos moziforgalmazási minta teljes felrúgása, precedens nélküli pofon a teljes moziipar számára, és amivel a stúdió kizárólag a koronavírus-járvány gazdasági hatására mutogatva tudott megpróbálkozni. Ha a hír igaz lett volna, az nagy győzelmet jelentene a konzervatívabb hozzáállás („mozi először, aztán pár hónap múlva jöhet a többi felület”) és maguk a mozik számára.

A hír azonban nem igaz – jelentette ki maga a Warner Bros. (és írja az IndieWire). A stúdió executive vezetői fenntartják, hogy a film egyszerre kerül a mozikba és a streaming platformra; október 1-től mindkét helyen látható lesz, és az HBO Max-en 31 napon át lehet majd megtekinteni.

Maga Villeneuve csöppet sem boldog a stúdió döntése miatt (és emlékezetes módon Christopher Nolan is élesen kikelt a hibrid premier terve ellen). A rendező szerint a terv  előre megölheti a születőben lévő franchise-t, vagy akár a kétrészesre tervezett film második részét is:

semmi szeretet nincs benne a mozi és a közönség számára” – írta.

A lépés csak egy mammut telekomm cég túléléséről szól [a Warner Bros. tulajdonosa az At&T], amely jelenleg csillagászati, 150 milliárd dolláros adóssággal küzd. Tehát hiába szól a Dűne a mozikról és a közönségről, az AT&T számára csak a saját túléléséről szól a Wall Streeten. Mivel a HBO Max startja idáig kudarcnak számít, az AT&T elhatározta, hogy feláldozza a Warner Bros. teljes 2021-es kínálatát a közönség figyelmének kétségbeesett megkaparintásáért” – írta Villeneuve.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.