Hírek

Láttál már vágás nélküli háborús filmet? – Sam Mendes 1917-je megpróbálkozik a lehetetlennel

Az 1917-et pusztán a rendező Sam Mendes és az impozáns szereplőgárda miatt is komoly figyelem övezte eddig, most azonban azt nyilatkozta az alkotó, hogy a teljes háborús film olyan hatást kelt majd, mintha nem lennének benne vágások.

Az Oscar-díjas rendező készített már háborús filmet, de a Bőrnyakúak a modern kor háborújába ültet egy személyes drámát: az 1917 az első világháború borzalmaiba vezeti be a nézőt, kéz a kézben. Korábban is felröppentek a hírek, hogy Mendes megpróbálja majd egy megszakítatlan felvételben megörökíteni a a közel két órás filmet, mostanra azonban tudjuk, hogy valóban erről lesz szó. Még ha egy kicsit csalva is.

Mit is jelent ez akkor?

Az egész játékidőben nem lesznek vágások – legalább is nagyon nehezen észlelhetők lesznek – és a történet valós időben halad majd.

Nem ugrálunk tehát a múltba, nem találkozunk montázsokkal, amelyek a nappalok és éjszakák váltogatásait jelzik. Minden egyes pillanatban ott ülünk a szereplőkkel a lövészárokban vagy masírozunk velük a harctéren. Elhagyatott, lebombázott falukat járunk körbe, de mindig szorosan a karaktereket követve, nem pedig egyik helyszínről a másikra ugrálva. Természetesen nem kell mondani, hogy egyrészt ez milyen lélektani hatással lesz majd a nézőre, mennyire felerősíti majd a háború fojtogató erejét, másrészt, hogy milyen hihetetlen munka áll egy ilyen alkotás mögött.

Mendes szerint leginkább érzelmi megfontolásból választott eme megvalósítás mellett, hogy a közönség jobban átláthassa és átérezhesse, miken is mennek keresztül ezek az emberek. Ráadásul a film két brit katonáról szól, akik az idővel versenyezve próbálnak meg eljuttatni egy fontos üzenetet ellenséges vonalak mögé. A rendező szerint ez egy szinte lehetetlen küldetés volt, ezért úgy járja, hogy ők is megpróbálkoznak a lehetetlennel.

Azért nem őré szakadt egyedül a munka oroszlán része, hiszen az 1917 operatőre az Oscar-díjas Roger Deakins, akivel korábban együtt dolgoztak már a Skyfall és a Bőrnyakúak kapcsán. Állítólag a két alkotó közel 9 hónapon át tervezte a produkciót, hiszen gyakorlatilag lépésről-lépésre kellett minden helyszínt felmérni és felépíteni. Két forgatókönyvvel dolgoztak végig, az egyik a konvencionálisabb volt a jelenetekkel és a dialógusokkal, a másik pedig minden egyes karakter pontos elhelyezkedését és mozgását vezette.

Nem egyedüli persze a gondolat, hogy vágás nélkül készítsenek filmet vagy hosszabb jelenetet,

gondoljunk csak a Kötélre, A gonosz érintésének nyitányára vagy a Birdmanre. Háborús filmben azonban egy ilyen egy-snittes illúziónak eszméletlen ereje lehet.

Ha pedig a technikai merészség, az izgalmas történet vagy a rendező-operatőr páros valakinek még mindig nem elég, íme a szereplőgárda. A két fiatal főszereplőt George MacKay és Dean-Charles Chapman alakítja, de szerepel majd a filmben Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Claire Duburcq, Richard Madden, Andrew Scott és Mark Strong is.

A film 2020 január első hetében érkezik a nemzetközi mozikba, úgyhogy nagy esélyes ekkoriban jön a hazai közönség elé is.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya