Hírek

Láttál már vágás nélküli háborús filmet? – Sam Mendes 1917-je megpróbálkozik a lehetetlennel

Az 1917-et pusztán a rendező Sam Mendes és az impozáns szereplőgárda miatt is komoly figyelem övezte eddig, most azonban azt nyilatkozta az alkotó, hogy a teljes háborús film olyan hatást kelt majd, mintha nem lennének benne vágások.

Az Oscar-díjas rendező készített már háborús filmet, de a Bőrnyakúak a modern kor háborújába ültet egy személyes drámát: az 1917 az első világháború borzalmaiba vezeti be a nézőt, kéz a kézben. Korábban is felröppentek a hírek, hogy Mendes megpróbálja majd egy megszakítatlan felvételben megörökíteni a a közel két órás filmet, mostanra azonban tudjuk, hogy valóban erről lesz szó. Még ha egy kicsit csalva is.

Mit is jelent ez akkor?

Az egész játékidőben nem lesznek vágások – legalább is nagyon nehezen észlelhetők lesznek – és a történet valós időben halad majd.

Nem ugrálunk tehát a múltba, nem találkozunk montázsokkal, amelyek a nappalok és éjszakák váltogatásait jelzik. Minden egyes pillanatban ott ülünk a szereplőkkel a lövészárokban vagy masírozunk velük a harctéren. Elhagyatott, lebombázott falukat járunk körbe, de mindig szorosan a karaktereket követve, nem pedig egyik helyszínről a másikra ugrálva. Természetesen nem kell mondani, hogy egyrészt ez milyen lélektani hatással lesz majd a nézőre, mennyire felerősíti majd a háború fojtogató erejét, másrészt, hogy milyen hihetetlen munka áll egy ilyen alkotás mögött.

Mendes szerint leginkább érzelmi megfontolásból választott eme megvalósítás mellett, hogy a közönség jobban átláthassa és átérezhesse, miken is mennek keresztül ezek az emberek. Ráadásul a film két brit katonáról szól, akik az idővel versenyezve próbálnak meg eljuttatni egy fontos üzenetet ellenséges vonalak mögé. A rendező szerint ez egy szinte lehetetlen küldetés volt, ezért úgy járja, hogy ők is megpróbálkoznak a lehetetlennel.

Azért nem őré szakadt egyedül a munka oroszlán része, hiszen az 1917 operatőre az Oscar-díjas Roger Deakins, akivel korábban együtt dolgoztak már a Skyfall és a Bőrnyakúak kapcsán. Állítólag a két alkotó közel 9 hónapon át tervezte a produkciót, hiszen gyakorlatilag lépésről-lépésre kellett minden helyszínt felmérni és felépíteni. Két forgatókönyvvel dolgoztak végig, az egyik a konvencionálisabb volt a jelenetekkel és a dialógusokkal, a másik pedig minden egyes karakter pontos elhelyezkedését és mozgását vezette.

Nem egyedüli persze a gondolat, hogy vágás nélkül készítsenek filmet vagy hosszabb jelenetet,

gondoljunk csak a Kötélre, A gonosz érintésének nyitányára vagy a Birdmanre. Háborús filmben azonban egy ilyen egy-snittes illúziónak eszméletlen ereje lehet.

Ha pedig a technikai merészség, az izgalmas történet vagy a rendező-operatőr páros valakinek még mindig nem elég, íme a szereplőgárda. A két fiatal főszereplőt George MacKay és Dean-Charles Chapman alakítja, de szerepel majd a filmben Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Claire Duburcq, Richard Madden, Andrew Scott és Mark Strong is.

A film 2020 január első hetében érkezik a nemzetközi mozikba, úgyhogy nagy esélyes ekkoriban jön a hazai közönség elé is.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés