Hírek

Laurie Anderson és Lawrence Weiner kapja az idei művészeti Wolf-díjat

Laurie Andersonnak és Lawrence Weinernek ítélték oda az idei művészeti Wolf-díjat Izraelben.

A tel-avivi bizottság által odaítélt kitüntetés a kémia, a matematika, a fizika, az orvostudomány és a művészet egy-egy kiválóságát díjazza. Idén a művészet kategóriájában az amerikai Laurie Anderson és Lawrence Weiner radikális avantgárd művészeket választották munkásságukért és a jövő művészgenerációkat inspiráló hatásukért. Az idén három ország Amerika, az Egyesült Királyság és Svájc tudósai és művészei nyerték el a százezer dollárral (29,7 millió forint) járó tekintélyes, évente kiosztott Wolf-díjat.

A 69 éves Anderson műveiben különböző kifejezési formákat képeket, hangokat, történeteket, filmet, zenét kapcsol össze, a 74 éves konceptuális művész, Wiener pedig szövegeket és különböző anyagokat alakít műalkotásokká, valamint filmes és zenei projektekben is dolgozott.

Az ünnepélyes átadás júniusban, a kneszet épületében lesz Reuvén Rivlin államelnök részvételével. A Nobel-díj után a második legfontosabbnak tekintett nemzetközi elismerést 1978 óta osztják ki az azt tízmillió dollárral megalapító Ricardo Wolf, zsidó-német-kubai feltaláló, üzletember, diplomata és emberbarát adományából.

Címkék
Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés