Hírek

Egy horror, amit mindenkinek látnia kell – November előzetes

A 60-as évek legkiemelkedőbb európai művészfilmjeit, azokon belül is a cseh filmgyártás egyik gyöngyszemét, a Marketa Lazarová-t idézi az észt November című horror. Előzetesre fel!

A filmet Rainer Sarnet rendezte és írta Andrus Kivirähk regénye alapján. Az operatőr Mart Taniel pedig díjat kapott a filmért a Tribeca Filmfesztiválon.

A brutálisan megkapó látványvilággal dolgozó alkotás egy 19. századi észt faluba invitálja el a nézőt, ahol egy német bárónő megjelenése felborzolja a kedélyeket. Szerelmi háromszög, féltékenység, gyilkosság és szellemek, legendák, lények övezik a November-t.

A fekete-fehér alkotás főszerepeiben találjuk Rea Lest-et, Jörgen Liik-et, Arvo Kukumägi-t és Katariina Unt-ot.

Az előzetes sejtelmes, komor, zavaros mégis letisztult és hihetetlen erős vizuális világgal bír. A November február végétől kerül az amerikai mozikba és bár hazai forgalmazásról nincsenek hírek, egy ilyen filmet vétek lenne kihagyni – még annak is, aki egyébként kerüli a horror műfaját, hiszen itt egyértelműen nem a tömegfilmes jegyeken lesz a hangsúly.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..