Hírek

Egy horror, amit mindenkinek látnia kell – November előzetes

A 60-as évek legkiemelkedőbb európai művészfilmjeit, azokon belül is a cseh filmgyártás egyik gyöngyszemét, a Marketa Lazarová-t idézi az észt November című horror. Előzetesre fel!

A filmet Rainer Sarnet rendezte és írta Andrus Kivirähk regénye alapján. Az operatőr Mart Taniel pedig díjat kapott a filmért a Tribeca Filmfesztiválon.

A brutálisan megkapó látványvilággal dolgozó alkotás egy 19. századi észt faluba invitálja el a nézőt, ahol egy német bárónő megjelenése felborzolja a kedélyeket. Szerelmi háromszög, féltékenység, gyilkosság és szellemek, legendák, lények övezik a November-t.

A fekete-fehér alkotás főszerepeiben találjuk Rea Lest-et, Jörgen Liik-et, Arvo Kukumägi-t és Katariina Unt-ot.

Az előzetes sejtelmes, komor, zavaros mégis letisztult és hihetetlen erős vizuális világgal bír. A November február végétől kerül az amerikai mozikba és bár hazai forgalmazásról nincsenek hírek, egy ilyen filmet vétek lenne kihagyni – még annak is, aki egyébként kerüli a horror műfaját, hiszen itt egyértelműen nem a tömegfilmes jegyeken lesz a hangsúly.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya