Hírek

Lélektani krimit forgat Pacskovszky József

Fotó: hirado.hu

Fotó: hirado.huJövő ősszel kerülhet a multiplex mozikba A tökéletes gyilkos című lélektani krimi, amelyben László Zsolt magánéleti válságba jutott gyilkossági nyomozót alakít.

Pacskovszky József hetedik játékfilmjét készíti, korábbi alkotásai – köztük az Esti Kornél csodálatos utazása, A boldogság színe vagy az Ég veled! filmdrámák voltak. Először forgat bűnügyi filmet.

„A drámánál nem az a lényeg, hogy a néző izguljon, hanem az, hogy a hősökkel együtt valamit megtudjon a világról és önmagáról. Most az a cél, hogy önfeledten belemerüljön a történetbe, szórakozzon, és a több rétegű rejtély végig izgalomban tartsa” – mesélte a rendező.

A tökéletes gyilkos műfajilag két filmstílus ötvözete: a lélektani drámáé és a bűnügyi filmé. „Krimi történetbe van beleágyazva a magánéleti konfliktusszál” – magyarázta, s hozzáfűzte, hogy számára nagy kihívás igényesen megvalósított, a szélesebb közönség számára is jó szórakozást ígérő, ám lelki mélységeket is megmutató bűnügyi filmet forgatni.

A műfaj mesterei közül a skandináv bűnügyi filmek és Hitchcock volt rá a legnagyobb hatással, különösen a Vertigo című filmje Kim Novakkal és James Stewarttal, amelyben jó arányban keverednek a bűn és a lélektan elemei. A tökéletes gyilkos is ezekhez a filmekhez nyúlik vissza, megtartva a humort, iróniát, és természetesen az akciót, borzongást.

A főhős – László Zsolt alakításában – ötvenéves gyilkossági nyomozó, akinek az élete mélypontra jut többszörös családi drámákat követően. A bűnügyben, amelyben nyomozni kezd, egy huszonéves lány a gyanúsított. Mindent elkövet, hogy a lányt elkapja, s ezt nemcsak a hivatása miatt teszi, hanem személyes bosszú is vezeti. A nyomozó kollégáinak szerepében Szabó Győző, Szabó Kimmel Tamás, Nagypál Gábor, Hábermann Lívia, Szervét Tibor és Karácsonyi Zoltán látható, a lányt pedig egy fiatal tehetség, Hörich Nóra Lili játssza, aki már több filmben feltűnt, de ez az első nagyobb szerepe – mutatta be a szereplőket Pacskovszky.

Fotó: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

A produkció a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készül. A felvételek 43 napig tartanak, december 23-án fejezik be a forgatást. Ezt hosszas utómunka követi, hiszen műfajából fakadóan akciójelenetek is szerepelnek benne, amelyek kivitelezéséhez számos számítógépes trükkre is szükség van – mondta a rendező.

Budapesti utcákon, a Kiscelli Múzeum alagsorában, az Iskola romkocsmában, egy luxusvillában és a Duna Towerben is dolgozik a stáb, utóbbiban rendezték be a high-tech rendőrségi főhadiszállást. De a film romantikus szálait követve a majki kolostorban és a cseszneki várban is lesznek jelenetek.

Az operatőr Gózon Francisco. „Sokszor dolgoztunk már együtt. Ő egy nagyon érzékeny operatőr, kiváló dramaturgiai elemző képességgel. Nagymértékben hagyatkozom rá a kompozíciót illetően. A filmben nagyon fontos szerepet kap a magánéleti dráma, ebből bomlanak ki a múltban rejlő titkok. Akadnak víziók, emlékképek, akciójelenetek és a magányt kifejező pillanatok. Három-négy réteg egészíti ki egymást, hol ez, hol az viszi előre a történetet. Ennek ábrázolása nagyon érzékeny embert igényel, igazi alkotótársat” – fejtette ki a rendező.

Azt is elárulta, hogy kedveli a jó krimit. Nő kutyával és holddal címmel a közelmúltban jelent meg az a krimi, amit öccsével, Pacskovszky Zsolttal együtt írt, A tökéletes gyilkos történetén is együtt dolgozott testvérével.

„Szeretem figyelni az embereket. A tömegközlekedést használom, nem azért, mert rengeteg embert látok, nagyon szórakoztat, ahogyan beszélnek, viselkednek. Az előkészítő munka hónapjai alatt most sokat utaztam a HÉV-en, és egy alkalommal láttam egy férfit, akinek egyedi arcmimikája volt, ez át is került a filmbe” – mesélte.

A krimi nehéz műfaj – hangsúlyozta –, mindvégig fenn kell tudni tartanai tartani a feszültséget, hogy a néző ne tudjon elszakadni a filmvászontól. „Ez a film nagy kaland. Magyar krimi, amit elsősorban a magyar nézőknek szánunk” – fogalmazott Pacskovszky József.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com