Hírek

Lemondott a cége éléről az egyik legnagyobb Oscar-lobbista, Harvey Weinstein

Erőszakos szexvádak állnak a stúdiót megrengető incidens hátterében. De mi lesz így a filmjeikkel?

„Meghatározatlan ideig” nem vesz részt a Weinstein Company irányításában Harvey Weinstein – közölte a cég igazgatótanácsa pénteken. A botrány ezzel újabb fordulatot vetett.

A történet még onnan indult, hogy a New York Times csütörtökön megjelentett egy cikket arról, hogy évtizedekkel ezelőtt „tucatnyi” korábbi alkalmazottját zaklatta szexuálisan. A napilap szerint ráadásul legalább nyolc nővel kötött titoktartási szerződést, köztük a Terrorbolygó sztárjával, Rose McGowannal.

A producer nem is tagadta a vádakat, sőt beismerte: „régen tényleg sok fájdalmat okoztam a kollégáimnak a viselkedésemmel, és ezt őszintén sajnálom. Próbálok jobb ember lenni, de tudom, hogy még hosszú áll előttem.” A Times-ban egy terjedelmes bocsánatkérő levelet jelentetett meg, amelyben egy második esélyt kér.

Ashley Judd
Ashley Judd

Persze a kutyából nem lesz szalonna, a stúdiómogul még aznap csatasorba állította ügyvédeit, hogy támadják meg az újságot a szellőztetés miatt. A Variety-nek még két éve mondta el Ashley Judd, hogy az egyik neves cég vezetője durván zaklatta még a kilencvenes években – a színésznő akkor nem vallotta be, hogy ki volt az elkövető. Most ő legalább védve van.

A Weinstein Companyt a két legendás producer, Harvey és Bob Weinstein alapította a kétezres évek végén. Korábbi cégük a Miramax volt, amelyet még a kilencvenes években vásárolt fel a Disney, amelynek ez volt kvázi a művészfilmes divíziója. A két producer komoly lobbierővel bír az Amerikai Film Akadémiánál, olyan, sokak szerint középszerű mozikat juttattak el az Oscar-díjig, mint a Szerelmes Shakespeare vagy a Chicago. Az utóbbi években megkopott a hírük, idén például csak két versenyzőjük van a díjszezonban, és azok sem túl esélyesek. Az egyik a már hazánkban is vetített Wind River, a másik pedig a Feszültség, amely Thomas Edison és George Westinghouse versenyét meséli el a villanykörtéről. A két film várhatóan búcsút mondhat nem csak a díjaknak, de a jelöléseknek is.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya