Hírek

Lengyel film kapta a 11. Primanima fődíját

Idén három díjat is elhozott a portugál João Gonzalez Jegesek című filmjével, a legnépszerűbb és legígéretesebb magyar alkotók pedig a MOME-ról kerültek ki.

Véget ért a 11. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, melyet október 11–14. között rendeztek meg Budaörsön. Idén három díjat is elhozott a portugál João Gonzalez Jegesek című filmjével, a legnépszerűbb és legígéretesebb magyar alkotók pedig a MOME-ról kerültek ki – írja a fesztivál sajtóközleménye.

Idén 25 díjat osztottak ki, a filmeket számos különdíjjal jutalmazták a zsűrik. Bemutatkozott a Sziluettek versenyprogram és idén másodszor átadták az animációs szakmai munkásságot elismerő My Beloved Animation díjat.

A 11. Primanimán közel 200 filmet láthatott a közönség, melyről nemcsak a szakmai zsűrik, hanem a közönség is szavazhatott. A háromtagú nemzetközi zsűri Alexander Gratzer osztrák animációs filmrendező, Láng Orsolya író-költő-illusztrátor és animációs filmrendező, valamint Joseph Wallace brit stop-motion animációs alkotó, akik a Primanima Nagydíját a lengyel Sara Szymanska Premier est (Opening Night) című kisfilmjének adták. A zsűri kiemelte a Lodz-i Filmiskola animációs mesterszakán készített illusztratív karaktereket ábrázoló, érzelemdús film bátor megoldásait az emberi kapcsolatok nüanszainak megragadására.

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pál-díjat a MOME-n diplomázott Buda Flóra Anna nyerte a 27 című filmjével, amely elnyerte a Cannes-i filmfesztivál Aranypálma díját, és erős művészi nyelvezet, okos történetmesélés és egyedi perspektíva jellemzi. A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat a szintén a MOME animáció szakon végzett Hegyi Olivér A szív kertje című rövidfilmje kapta történetvezetése és festői látványvilágának fókuszáltsága, illetve fanyar humora miatt.

A Legjobb elsőfilm a finn Heta Jaalinoja Nun or Never című animációja lett, melyet a zsűri a levegős, derűs animáció mögött rejlő mély spirituális küzdelem miatt szeretett, ami egy olyan individuum belső utazását jeleníti meg, aki teljes mértékben alárendelte magát egy közösség szolgálatának. A Legjobb diplomafilm a MOME animáció szakán végzett Zénó Míra Fox Tossing című diplomafilmje lett, amelyet brutális, megragadó és magabiztos történetmesélése miatt díjazott a zsűri. A legjobb diákfilm Trinidad Plass Caussade, Titouan Tillier, Isaac Wenzek trió Emberi erőforrások (Human Resources) című bizarr, váratlan alkotása lett csodálatosan természetes párbeszédei és megfigyelő humora miatt. A film a francia EMCA-ban készült.

A Mesterek versenyprogram, melyet a tavalyi évben indított először a fesztivál, idén is a tapasztalt animációs alkotókra fókuszált. A versenyprogram zsűrije, Kiss Melinda, a METU Animáció és Média Design Tanszékének vezetője, Visky Ábel dokumentumfilm rendező és Theodorus Kakoullis ciprusi grafikusművész a kategória fődíját a lengyel-magyar Ducki Tomek Disc+ Dog filmjének adta, mely egyszerű és játékos módon közvetít egy erős és összetett üzenetet, eredeti dramaturgiai, vizuális és hangi megoldásokat alkalmazva. Idén két különdíjat osztott ki a zsűri: Különdíj a legjobb történetért az észt Kaspar Jancis Antipolis című filmjének, és Különdíj az orosz Anastasiia Zhakulina Ragyogó lelkek (Bright Souls) című animációjának a legotthonosabb hangulat megteremtéséért.

A háromtagú gyerekfilmes zsűri tagjai – Molnár Jacqueline illusztrátor és animációs filmrendező, Kele Fodor Ákos intermediális író, a Tea Kiadó főszerkesztője, valamint Maksai Kinga magyar- és média tanár, író – a PrimaTeen és a Gyerekfilmek versenyprogramban osztott díjakat. A kamasz korosztálynak szóló PrimaTeen versenyben az iráni Yegane Moghaddam Az egyenruha (Our Uniform) című filmje nyert kreativitása, kísérletező kedve és frissessége magával ragadó jellege miatt. A gyerekeknek szóló versenyben a francia szerzőpáros, Anne-Sophie Gousset és Clément Céard Nővérnek lenni (To be Sisters) című alkotása nyert, a zsűri indoklása szerint redukált formai eszköztárral is képesek kihasználni az animációban rejlő lehetőségeket az összetett látványok, a történetvezetés és a mozgás terén egyaránt.

A PrimaSound zsűri tagjai – Zolnai Eliza, Pongor András, Balogh Péter, Kerekes Gábor és Nemes László hangdizájnerek – idén a PrimaSound díj mellett egy különdíjjal is értékeltek egy alkotást. A PrimaSound nyerteseként a finn Heta Jaalinoja Nun or Never című animációt választották. A Jani Lehto által készített hangdizájnt a hangok finom és esztétikus kidolgozottsága, a zörejek és zenei hangok tökéletes kompozíciója és nagy dinamika tartományban való használata jellemzi. A zsűri különdíjat adott a francia-kolumbiai gyártásban készült Carla Melo Gampert A szajha (La perra) című alkotásának, amelyet a nagyon erős, sűrű hangi atmoszféra és jól használt asszociatív hangok miatt díjazott.

A gyerekekből álló PrimaKids zsűri idén Julia Ocker Macska (Cat) című animációját válaszotta. Azért díjazták, mert úgy szól a gyerekekhez, hogy közben minden korosztály számára élvezhető. A képi világa egyszerű, mégis érzékenyen mutatja be a macska és az egerek közötti kapcsolatot, párbeszéd nélkül is jól megjeleníti az állatok félelmeit és érzéseit.

A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat Lovrity Anna Katalin Rozi és Zafír sorozatának A rózsaszín fű című epizódja kapta. A legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm a közönségszavazatok alapján a német Christian Kaufmann Városháza tér (Town Hall Square) című alkotása lett, a legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm pedig João Gonzalez Jegesek című animációja. A már többször említett Heta Jaalinoja Nun or Never című rövidfilmje kapta a rendhagyó PrimAlter zsűri díját is, amelyről idén Ferecskó Alexandra közművelődési szakember, Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus, valamint Kökendy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola tanára és iskolaképviselője döntöttek.

Idén új versenyprogramot szerepeltetett a Primanima. A Sziluettek versenyprogram kísérleti, provokatív és megosztó, felforgató és rendhagyó animációs rövidfilmeket sorakoztatott fel. A program hat különböző tematikus szekciói közül a legnépszerűbb film díját a közönségszavazatok alapján a cseh Daria Kascheeva Electra című filmje kapta. A fesztivál szervezőcsapata is szavazott a versenyprogramban a kedvenc filmjeire, így kapta meg a koreai Chaerin Im Én egy ló vagyok (I Am a Horse) című alkotása a Backstage díjat.

Idén másodszor osztották ki a My Beloved Animation díjat, amellyel a fesztivál szervezői az animációsfilm-kultúráért végzett áldozatos tevékenységet szeretnék kiemelni. Az elismerést idén Osváth Gábor filmproducer kapta, aki 2012-ben alapította a Filmfabriq nevű filmgyártó céget Ócsai Dorottyával, majd 2014-ben Szimler Bálint rendezővel és Rév Marcell operatőrrel a Boddah-t. Számos nemzetközileg is sikeres filmnek volt a producere az elmúlt években.

A Primanima hatodik nemzetközi workshopjának résztvevői a ciprusi Yiorgos Tsangaris és Patrovits Tamás vezetésével kollázsanimációs videoinstallációt készítettek, amelyet a budaörsi Majorban lehetett megtekinteni a fesztivál ideje alatt. A workshop a Countryside Animafest Cyprus együttműködésével született meg, ahol már augusztusban elkezdték a közös munkát a résztvevők. A fesztivál negyedik alkalommal rendezett a Dot&Line-nal közös kritikaíró workshopot Kránicz Bence filmkritikus vezetésével, a résztvevők írásait a Dot&Line animációs oldal közli. Idén másodszor rendezték meg a mesterkurzusokat és fórumokat magába foglaló kétnapos Primanima Academyt.

A 11. Primanimán ismét kiemelkedő volt a látogatók száma, számos teltházas vetítést tartottak, és több külföldi alkotó is elkísérte a filmjét a fesztiválra, akik közönségtalálkozókon meséltek animációikról. A Jókai Mór Művelődési Ház mellett a Major, valamint a BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér adott otthont a fesztiválnak.

A 11. PRIMANIMA díjnyertes filmjei:

Primanima Nagydíj: Sara SZYMANSKA – Premier est / Opening Night (POL)

Macskássy Gyula díj a legnépszerűbb magyar animációnak: HEGYI Olivér – A szív kertje (HUN)

George Pál díj a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek: BUDA Flóra Anna – 27 (HUN)

Csermák Tibor díj – közönségdíj legnépszerűbb magyar filmnek: LOVRITY Anna Katalin – Rozi és Zafír: A rózsaszín fű (HUN)

Legjobb elsőfilm: Heta JAALINOJA – Nun or Never (FIN)

Legjobb diplomafilm: MIRA Zénó – Fox Tossing (HUN)

Legjobb diákfilm: Trinidad Plass CAUSSADE, Titouan TILLIER, Isaac WENZEK – Emberi erőforrások / Human Resources (FRA)

Láng Orsolya különdíja: João GONZALEZ – Jegesek / Ice Merchants (PRT)

Alexander Gratzer különdíja: HEGYI Olivér – A szív kertje (HUN)

Joseph Wallace különdíja: Margot REUMONT – Ölelés / Cuddle (FRA)

Masters fődíj: DUCKI Tomek – Disc+Dog (POL)

A Masters zsűri különdíja a legjobb történetért: Kaspar JANCIS – Antipolis (EST)

A Masters zsűri különdíja a legjobb atmoszféráért: Anastasiia ZHAKULINA – Ragyogó lelkek / Bright Souls (RUS)

PrimaTeen díj: Yegane MOGHADDAM – Az egyenruha / Our uniform (IRN)

A gyerekfilmek zsűrijének fődíja: Anne-Sophie GOUSSET, Clément CÉARD – Nővérnek lenni / To be Sisters (FRA)

My Beloved Animation díj: OSVÁTH Gábor

A PrimAlter zsűri díja: Heta JAALINOJA – Nun or Never (FIN)

PrimaSound díj: Heta JAALINOJA – Nun or Never (FIN), hangdizájn: Jani LEHTO

A PrimaSound zsűri különdíja: Carla Melo GAMPERT – A szajha / La perra (FRA, COL), hangdizájn: Juanma LÓPEZ

A Diákzsűri kedvenc filmje: João GONZALEZ – Jegesek / Ice Merchants (PRT)

A PrimaKids zsűri kedvenc filmje: Julia OCKER – Macska / Cat (GER)

A legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm – közönségdíj: Christian KAUFMANN – Városháza tér / Town Hall Square (GER)

A legnépszerűbb nemzetközi rövidfilm – közönségdíj: João GONZALEZ – Jegesek / Ice Merchants (PRT)

Sziluettek díj – közönségdíj: Daria KASHCHEEVA – Electra (CZE)

Backstage díj – a szervezők kedvenc filmje a Sziluettek versenyprogramban: Chaerin IM – Én egy ló vagyok / I Am a Horse (KOR)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!