Hírek

Leonardo DiCaprio is belekeveredett egy gigantikus sikkasztási ügybe

A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)

Leonardo DiCaprio ajándékait, köztük Picasso- és Basquiat-festményeket, valamint Marlon Brando Oscar-szobrát is lefoglalják az amerikai hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció részeként. Milliárdos nagyságrendű elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni.

A filmsztár szóvivője szerint DiCaprio minden olyan tárgyat kész átadni a hatóságoknak, amelyet ajándékként fogadott el egy jótékonysági aukción és amely olyan emberekhez köthető, akik kapcsolatban állnak a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alappal, ami most egy gigantikus sikkasztási és pénzmosási ügyben érintett.

Amerikai ügyészek szerint az alapból – fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül – több mint 3 milliárd dollárt (551 milliárd forint) loptak ki, és nagy értékű ingatlanokat, luxus termékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket, valamint egy repülőgépet vásároltak belőlük.

Ebből finanszírozták a Wall Street farkasát is.

Tavaly júliusban a svájci szövetségi hatóságok már lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket az Egyesült Államok vezetésével zajló nagyszabású nemzetközi akció részeként. Az amerikai igazságügyi minisztérium most egy Picasso- és egy Basquiat-festményt is lefoglal, amelyeket ugyancsak a sikkasztott pénzből vásároltak és amelyeket a Red Granite Pictures céggel kapcsolatban álló emberek ajándékoztak a színésznek.

A DiCaprio főszereplésével készült Wall Street farkasának finanszírozása ügyében polgári per indult a filmet jegyző Red Granite Pictures ellen. A Red Granite Pictures két másik filmje, a Dumb és Dumber kettyó, valamint a Megjött apuci! is sikkasztott pénzből készült, az ezekhez tartozó vagyontárgyakat is lefoglalják.

„DiCaprio úr megkezdte azoknak a tárgyaknak az átadását, amelyeket az alapítványa támogatására szervezett szokásos évi jótékonysági aukció számára fogadott el” – olvasható a színész szóvivőjének közleményében, amely szerint az érintett tárgyak közé tartozik egy Oscar-szobor is, annak idején Marlon Brando nyert és amelyet DiCaprio forgatási ajándékként kapott a Red Granite-től a Wall Street farkasáért. DiCaprio közleményéből nem derül ki, hogy átadta-e már a hatóságoknak a két festményt, továbbá azt a Diane Arbus-fotográfiát, amely ugyancsak szerepel az igazságügyi minisztérium csütörtökön benyújtott keresetében.

Az 1998-ban létrehozott Leonardo DiCaprio Alapítvány sok természetvédelmi projektet támogat.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com