Hírek

Újabb fontos érdekképviseleti szerv a szakmában – Létrejött a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC), a Magyar Film- és Videovágók Egyesülete (HSE) és a Magyar Hangmérnökök Társasága (HAES) után, márciusban megalakult a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete (Association of Hungarian Film Directors – AHD) – adta hírül az origo.hu.

A szervezet minden azon rendezők szakmai érdekvédelmével, érdekképviseletével foglalkozik, akik legalább egy, Magyarországon moziban forgalmazott többségi magyar gyártású játékfilmet dirigáltak már.

Kocsis Ágnes elnök

Az alapító közgyűlés tavasszal Kocsis Ágnest szavazta meg elnöknek. Az ötfős elnökség további tagjai: Bereczki Csaba, Enyedi Ildikó, Schwechtje Mihály és Ujj Mészáros Károly lettek. Az elnökség megbízatása két évre szól.

Az Egyesületet a nyár folyamán bejegyezték, amely azóta már nyolcvanöt taggal rendelkezik.

Az AHD, a leghatékonyabb szakmai munkát elősegítendő, már márciusban elkezdte kidolgozni a filmfinanszírozási rendszerrel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, a forgatókönyv-fejlesztéstől a forgalmazásig. A direktorok számára olyan szerződési feltételeket kíván kialakítani, melyeket a Egyesület tagjai a jövőben optimálisnak, méltányosnak és követendőnek gondolnak. Az Egyesület legfontosabb céljai között a magyar filmek szakmai színvonalának folyamatos emelése és a tagok jogvédelme szerepel.

Az AHD csatlakozni kíván a hasonló európai szövetségeket tömörítő FERA (Federation of European Film Directors) szervezethez,

amelynek jelenleg nincs magyar tagja.

A szövetség minden, a belépési feltételeknek megfelelő kolléga csatlakozását szeretettel várja.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés