Hírek

Liza, a rókatündér Amszterdamot is megszelidítette

liza tomyvalUjj Mészáros Károlynak nemcsak a magyar filmnézőket sikerült megigéznie, de a Liza, a rókatündér című alkotása, legjobb európai fantasztikus film kategóriában megnyerte az Ezüst Méliès-díjat péntek este a 31. Imagine Filmfesztiválon Amszterdamban.

Az Imagine Filmfesztivál, azaz az Amszterdami Fantasztikus Filmek Fesztiválja 1984 óta évente kerül megrendezésre, idén 31. alkalommal. A Terror Hétvégéje (The Weekend of Terror) néven, két éjszakás „minifesztiválként” indult horror-, sci-fi és fantasy műfajú filmekkel. Idővel 12 napos, világhírű fesztivállá nőtte ki magát, sokféle műfajjal és filmekkel, a világ minden tájáról. Olyan neves rendezők vittek haza Méliès-díjat ez idő alatt, mint Danny Boyle (28 nappal később, 2002), Guillermo del Toró (Ördöggerinc, 2001), Michael Winterbottomo (Code 46, 2003) vagy Tomas Alfredson (Engedj be, 2008), hazai rendezők közül M Tóth Géza (Maestro) 2007-ben, Vranik Roland (Transmission) 2010-ben.

Ujj Mészáros Károly péntek este videoüzenetben köszöntette az amszterdami fesztivált, ugyanis éppen Brüsszelben a fantasztikus filmek fesztiválján mutatta be a Liza, a rókatündért. A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: a hétvégén Tajvan nemzetközi zsánerfilm fesztiválján látható Tajpejben.

liza balsai monika

A Liza, a rókatündér a Magyar Nemzeti Filmalap 220,36 millió forintos gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 ezren váltottak rá jegyet.

A Méliès-díjon kívül, a legjobb film díját, a Fekete Tulipán-díjat, Partho Sen-Gupta indiai filmrendező Sunrise c. alkotása kapta, amely egy rendőrfelügyelő történetét meséli el, akinek a lányát évekkel ezelőtt, hat éves korában elrabolták.

A rövidfilmeknek járó Méliès-díjat Tomasz Siwinski Une chambre blueu c. alkotása nyerte.

A közönségdíjat (Silver Scream Award) Alex Garland Ex Machina c. filmje vihette haza, Ujj Mészáros Károly filmje itt is jól szerepelt, az abszurd romantikus vígjáték harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.

A MovieZone-díját Gerard Johnstone Housebound című új-zélandi horror-komédiája kapta.

A legjobb előzetesért járó díjat (Time Capsule Award) pedig az alábbi előzetes nyerte.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com