Hírek

Lopott csecsemővel megyünk Karlovy Varyba – Virágvölgy előzetes

Csuja László: Virágyvölgy

Mint arról korábban már beszámoltunk, az idei Karlovy Vary Filmfesztiválon egyetlen magyar filmes képviselteti magát. Ebben a cikkben összefoglaltunk mindent, amit a Virágvölgy című road movie-ról és alkotóiról, illetve a rendezőről, Csuja Lászlóról tudni érdemes.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az A-kategóriás Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon tartják Csuja László elsőfilmes rendező Virágvölgy című munkájának világpremierjét. A második számú, East of the West (a nyugat kelete) elnevezésű szekció a régió legjobbjaiból válogat, gyakran fiatal alkotók első komoly bemutatkozási lehetősége ez a blokk. Az elmúlt évtizedben itt debütált például Bergendy Péter A vizsga című filmje vagy 2014-ben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

A Virágvölgy elkészülte több társához hasonlóan az Inkubátor programnak köszönhető. A Magyar Nemzeti Filmalap 2015-ben indította el kifejezetten pályakezdő filmesekre szabott speciális mentorprogramját. Az évente meghirdetett programba már diplomát szerzett, de nagyjátékfilmet még nem készítő alkotók kerülhetnek. Ilyen volt az elmúlt évadban Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmjével vagy a Cannes-ban Fipresci-díjat nyert Szilágyi Zsófia és az Egy nap című hiperrealista alkotás. Minden projekt mellé mentort rendel a Filmalap, a Virágvölgy elkészültét Enyedi Ildikó kísérte.

Elsőfilm és ami odáig vezetett

Csuja László filmje a coming-of-age és a road movie műfajának elemeit ötvözi. A kissé különc és öntörvényű Bianka (Berényi Bianka) a történet szerint ellop egy csecsemőt, hogy aztán otthont és apát keressen mellé, amit az enyhén értelmi sérült Laciban (Réti László) megtalál. Ami a lánynak elsőre játék és csak egy komolyan nem vett kaland, az a fiúnak fontos feladat. Egy lehetőség az élettől.

A rendező, aki 2012-ben szerzett filmdramaturg diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, kifejezetten amatőr szereplőkkel akarta elkészíteni a filmet. Hosszú casting folyamat után találták meg az Instagramon komoly követőbázissal bíró, mostanában a divatvilágban jelen lévő 20 éves Berényi Biankát. Neki lett társa a filmben a speciális olimpikon, szintén amatőr Réti László. Az előzetes alapján elmondható, hogy a film nagy részében ők szerepelnek, a kisebb szerepeket alakító hivatásos színészek jóval kisebb hangsúlyt kapnak. A forgatás tavaly május-júniusban zajlott Szentendrén, Délegyházán és Békásmegyeren.

Csuja korábban két kisfilmmel hívta fel magára a figyelmet. A számos nemzetközi fesztiválon szereplő Foszfor és a furcsa szerelmi háromszög történetét elmesélő A dugulás után következett az első nagyjátékfilm. Különleges közös pontja ezeknek a filmeknek, hogy mindhárom főszereplője enyhén értelmi sérült amatőr színész, aki ilyen karaktert is alakít egyben.

Berényi Bianka a Virágvölgy című filmben

A film világpremierje a június 29. – július 7. között megrendezendő 53. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjában lesz. A filmtekercs.hu idén negyedik alkalommal megy a cseh fürdővárosba, ahonnan helyszíni beszámolókat, kritikákat és interjúkat közöl.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés