Hírek

Lopták a Stranger Thingset?

Május 7-én indul meg a tárgyalás a Netflix egyik legsikeresebb sorozatát övező botrányban. A Stranger Things testvérkreátorait, Matt és Ross Duffert plágiummal vádolják – írja a Deadline.

Egy ideje húzódik már a botrány, miszerint Charles Kessler ötletét felhasználva készítették el a Duffer fivérek a Stranger Things pilotját. A pereskedés egy éve zajlik, a tárgyalás pedig jövő héten kezdetét is veszi. Ennek kapcsán került megint előtérbe a sztori.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Kessler azzal vádolja a sorozat alkotóit, hogy saját, Montauk címen futó projektét ellopva mentek a Netflixhez, ahol aztán az ötletből pilot epizód lett. Állítólag az író 2014-ben még pitchelte is az ötletet Matt és Ross Duffernek a Tribeca Filmfesztivál egyik partiján. Az azonban tény és való, hogy amikor a Netflix először hallott a sorozatról, az akkor még The Montauk Project címen futott.

A kezdeti forgatókönyvben még Kessler munkájával azonosan ugyanaz a helyszín szerepelt, az eltűnt gyermek, a titokzatos katonai bázis és a szörny is közös elemek voltak. Egyes részleteket aztán a kész pilotra megváltoztattak, de Kessler nem enged.

Május 7-én tehát a pilot eredeti ötletének forrásáról indul meg a tárgyalás. Hiszen kezdő ötlet ide vagy oda, később persze egy nagyobb írói csapat dolgozott a művön, így az egész sorozat eredetiségét már nehezebb lenne vitatni.

Hogy milyen esetleges következményekkel járna, ha bebizonyosodna a plágium, azt egyelőre nem tudni. A sorozat 3., egyben befejező évada már szinte készen van, júliusban érkezik a Netflixre. Így valószínűbb, hogy anyagi vagy szerző megjelölési vonzata lesz az ügy kimenetelének. Persze egy ilyen botrány maguknak a készítőknek sem tesz jót, pláne ha végül jogosnak ítélik Kessler méltatlankodását. Hiába áll ki nyilvánosan is a Netflix a Duffer testvérek mellett, a plágium semmilyen keretek között nem néz ki jól.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés