Hírek

Lovecraft szörnyvilága újra képernyőre lép

Cthulhu (Forrás: deviantart / Disse86)
Cthulhu (Forrás: deviantart / Disse86)

A készülő Lovecraft Country megtalálta első rendezőjét Yann Demange személyében. A misztikus horror képernyőre emelésében J. J. Abrams is segít.

Yann Demange fogja rendezni az HBO Lovecraft Country című misztikus sorozatának pilot epizódját – írta meg a The Hollywood Reporter. Demange több sorozatnak is rendezett már, a ’71-ért két BAFTA-jelölést is kapott, most pedig a lovecrafti misztikum legújabb feldolgozásának megalapozása vár rá. A sorozat forgatókönyvét Misha Green (Hősök, Kemény motorosok) írja, aki a széria showrunnere is lesz.

Az HBO Matt Ruff 2016-ban megjelent, azonos című dark fantasyjét adaptálja. A címben szereplő Lovecraft Country egy képzeletbeli területet jelöl New Englandben (ahol H. P. Lovecraft rémmeséi jórészt játszódnak). Erre a területre érkezik Atticus Turner, a fiatal, színesbőrű veterán, aki nagybátyja és gyerekkori barátja társaságában keresi eltűnt apját. A történet során nem csak lovecrafti szörnyekkel, de az ‘50-es évek Amerikájának rasszista megnyilvánulásaival is szembe kell néznie a hármasnak, mialatt egy titkos szekta épp a főszereplőt nézi ki egy természetfeletti rituálé alanyának.

Yann Demange és a regény borítója
Yann Demange és a regény borítója

H. P. Lovecraft horrorszerzőként vonult be a köztudatba, egyedi, gondosan felépített mitológiájával, amelynek legtöbb könyve a részét képezi. Írásaiban a szereplők a Nagy Öregek (ősi istenek, közülük Cthulhu a legismertebb) pusztító akaratával vagy csupán a követőikkel kerülnek szembe, sokszor úgy, hogy a küzdelem valódi lényegét fel sem fogják. Lovecraft hatással volt olyan írókra, mint Stephen King vagy Neil Gaiman, művei zeneszámokat, filmeket és videojátékokat is ihlettek. Képernyőn az ő világával olyan alkotásokban találkozhattunk, mint Az őrület torkában, a Cthulhu hívása vagy a House of Black Wings, de a népszerű Stranger Things sorozatban is megtalálni Lovecraft hatását.

Amikor Misha Green tavaly leszerződött az HBO-val, úgy nyilatkozott a Lovecraft Countryról, hogy „megvan a lehetőség benne, hogy olyan legyen, amilyen még nem szerepelt tévéképernyőn.” Hasonló újszerűséget mutatott az alapul szolgáló regény is, ahogyan visszahozta a horrorok történetmesélésébe az afro-amerikaiak szemszögét.

Demange-t esélyesnek tartották a következő James Bond film rendezői székére is; moziban tőle legközelebb a Matthew McConaughey főszereplésével készült White Boy Ricket láthatjuk. A Lovecraft Country készítésében J. J. Abrams (Star Wars: Az ébredő Erő) és az Oscar-díjas Jordan Peele (Tűnj el!) produkciós cégei is részt vesznek. A sorozatnak bejelentett premierdátuma egyelőre nincs.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com