Hírek

A Loving Vincent az annecy-i animációs filmfesztiválon debütált

A hétfőn kezdődött Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütált a Loving Vincent című alkotás, a világ első olajfestményekből készült animációs filmje, amely Vincent van Gogh műveit idézi meg a filmvásznon.

A Loving Vincent a gdanski BreakThru filmstúdióban készült, ahol korábban a Péter és a farkas című animációs kisjátékfilm is, amely 2007-ben Oscar-díjat kapott.

A Van Gogh-animációt a lengyel Dorota Kobiela rendezte Jacek Dehnel forgatókönyve nyomán. A több mint 90 perces alkotáshoz készült festményeken, amelyeket az impresszionista festő képei ihlettek, 125 festőművész dolgozott a világ számos tájáról. Mintegy 65 ezer képkockát festettek meg, amelyeket aztán digitális technikával illesztettek a filmbe. A párbeszédekhez Van Gogh mintegy 800 családtagjaihoz és barátaihoz írott levelét is felhasználták.

A produkció, amely évekig készült, felidézi 1890. július 29-e estéjét, amikor egy botladozó alak halad végig Auvers főutcáján. Semmi sincs nála, kezét a hasából szivárgó golyó ütötte sebre szorítja. Ő volt Vincent Van Gogh, az akkor még alig ismert festő, aki ma már a világ leghíresebb festőművészei közé tartozik. Tragikus halálának körülményeit máig sem sikerült tisztázni. Öngyilkos lett vagy – ahogy egy új életrajza állítja – megölték? A rejtélyt a film sem oldja fel, de a két elméletből finoman szövi össze egy thriller szálait.

„A projekt lelke Vincent van Gogh festészete volt” – mondta el Dorota Kobiela a nagyszabású vállalkozásról.

A Loving Vincent olyan, mint egy hatalmas festmény, mintha az impresszionista mester festette volna. „Van Gogh a vásznaival mesélte el az életét, és ez elegendő volt számunkra, hogy a képeket és a levelekben írottakat összekapcsoljuk, és elkészítsük a forgatókönyvet” – fűzte hozzá a rendező.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya