Hírek

A Loving Vincent az annecy-i animációs filmfesztiválon debütált

A hétfőn kezdődött Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon debütált a Loving Vincent című alkotás, a világ első olajfestményekből készült animációs filmje, amely Vincent van Gogh műveit idézi meg a filmvásznon.

A Loving Vincent a gdanski BreakThru filmstúdióban készült, ahol korábban a Péter és a farkas című animációs kisjátékfilm is, amely 2007-ben Oscar-díjat kapott.

A Van Gogh-animációt a lengyel Dorota Kobiela rendezte Jacek Dehnel forgatókönyve nyomán. A több mint 90 perces alkotáshoz készült festményeken, amelyeket az impresszionista festő képei ihlettek, 125 festőművész dolgozott a világ számos tájáról. Mintegy 65 ezer képkockát festettek meg, amelyeket aztán digitális technikával illesztettek a filmbe. A párbeszédekhez Van Gogh mintegy 800 családtagjaihoz és barátaihoz írott levelét is felhasználták.

A produkció, amely évekig készült, felidézi 1890. július 29-e estéjét, amikor egy botladozó alak halad végig Auvers főutcáján. Semmi sincs nála, kezét a hasából szivárgó golyó ütötte sebre szorítja. Ő volt Vincent Van Gogh, az akkor még alig ismert festő, aki ma már a világ leghíresebb festőművészei közé tartozik. Tragikus halálának körülményeit máig sem sikerült tisztázni. Öngyilkos lett vagy – ahogy egy új életrajza állítja – megölték? A rejtélyt a film sem oldja fel, de a két elméletből finoman szövi össze egy thriller szálait.

„A projekt lelke Vincent van Gogh festészete volt” – mondta el Dorota Kobiela a nagyszabású vállalkozásról.

A Loving Vincent olyan, mint egy hatalmas festmény, mintha az impresszionista mester festette volna. „Van Gogh a vásznaival mesélte el az életét, és ez elegendő volt számunkra, hogy a képeket és a levelekben írottakat összekapcsoljuk, és elkészítsük a forgatókönyvet” – fűzte hozzá a rendező.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya