Hírek

Luciano Pavarotti életét dokumentumfilm meséli el

Dokumentumfilmben mondja el Luciano Pavarotti életét Ron Howard. Hogy a legillőbb legyen, a film az énekes áriáit is felhasználva, operaszerűen avatja be a nézőt a tenor történetébe.

Az olasz Luciano Pavarotti az egyik leghíresebb operaénekes. Több Grammy-díjat is nyert, a Három Tenor formáció tagja volt Plácido Domingóval és José Carrerasszal. 1972-ben a közönség tizenhétszer tapsolta vissza, miután Az ezred lánya című opera egyik áriájában egymás után kilencszer énekelte ki a magas „C”-t. A hírnevét arra használta fel, hogy jótékonykodjon. 72 éves korában hunyt el hasnyálmirigyrákban.

Az ő élete ihlette meg Ron Howard rendezőt, aki dokumentumfilmben kívánta elmesélni és új életre kelteni azt a varázst, ami Pavarotti személyét körbelengte. Nem ez Howard első zenei dokumentumfilmje: bemutatta már a Beatles történetét a The Beatles: Eight Days a Weekben és Jay-Z zenefesztiválját is a Made in Americában. A Beatles-filmben segédkező producereivel állt össze újra, hogy ezt a történetet is vászonra vihesse.

Annyira karizmatikus és annyi lélekkel volt megáldva. Ez a lélek utat talált a közönségéhez is” – mondta Howard Pavarottiról a Varietynek, aki a forgatás alatt maga is az operák rajongójává vált. – „Már kezdetben az volt a cél, hogy a történetet úgy meséljük el, mint egy operát, amely felhasználja Pavarotti briliánsan előadott áriáit.” A dokumentumfilm Pavarotti életét a gyerekkorától kezdve meséli el útját a világhír felé. A filmben családtagok és kollégák mesélnek az énekesről, és kulisszák mögötti jeleneteket is bemutatnak a leghíresebb előadásaihoz, mint amilyen az 1990-es futball világbajnokságon elénekelt Nessun Dorma is volt.

A dokumentumfilm június 7-én debütál a mozikban.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com