Hírek

A Ludwig Múzeum videogyűjteményéből nyílt kiállítás Belgrádban

nemeth_halnal_streptease_or_notA budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum videogyűjteményéből nyílt kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban csütörtökön, Folyamatos múlt néven.

Az öt kisfilmből álló tárlat megnyitóját szakmai nap előzte meg, amelyen a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum is képviseltette magát. A kiállítást a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum új média gyűjteményének vezetője, Zoran Eric nyitotta meg. Beszédében elmondta: a belgrádi és a budapesti kortárs múzeum között az új médiumok terén születhetne együttműködés a jövőben.

Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója helyett Fehér Zsuzsanna igazgatóhelyettes vett részt a megnyitón, aki szintén reményét fejezte ki, hogy a kortárs művészetben együttműködésre kerülhet sor a szerb és a magyar intézmény között. Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója kifejtette: a kultúra határtalan, és az ilyen filmek is segítenek abban, hogy a magyar és a szerb kultúra találkozzon.

A május 22-ig látogatható tárlatot Bálványos Anna művészettörténész állította össze. A belgrádi közönség Bódy Gábor Rittersrüstung/Lovagi fegyverzet című, 1983-as művét, Kele Judit I am a Work of Art című 1984-es alkotását, Keserue Zsolt Nagyolvasztó című, 2008-as filmjét, Mona Vatamanu és Florin Tudor A per című 2005-ös videóját és a Kis Varsó művészcsoport A változások játéka című 2009-ben készített filmjét láthatja.

A gyűjtemény átfogó képet nyújt a videoművészet főbb irányzatairól, de megmutatja a műfaj kifejezetten közép-európai vonásait is. A belgrádi bemutató célja, hogy kortárs művészet mozgóképes ágát minél szélesebb körben megismertesse, illetve a művek segítségével közelebb vigyék az emberekhez a magyar és nemzetközi kortárs művészetet.

A budapesti Ludwig Múzeum 1997-ben vásárolta meg az első olyan installációt, amely mozgóképet, azaz videót is tartalmazott, mára pedig több mint 70 videó, film, illetve videoinstalláció van a múzeum tulajdonában. A belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum szintén több mint 40 éve rendelkezik ilyen gyűjteménnyel – hangzott el a megnyitón. A budapesti Ludwig Múzeumot 1989-ben alapították, miután 1987-ben Irene és Peter Ludwig német műgyűjtő házaspár létrehozta magyarországi alapítványát.

A budapesti intézménynek 70 nagy értékű nemzetközi műalkotást adományoztak és 95 művet helyeztek el letétbe, amellyel megalapozták a múzeum nemzetközi gyűjteményét és egyben létrehozták Magyarország első kortárs művészeti múzeumát. A belgrádi Collegium Hungaricumot – ahol most a videók láthatók – 2014. július elsején nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök és Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com