Hírek

Lux-díj – Nézd meg és szavazz 2020 legjobb európai filmjére!

Thomas Vinterberg (balra) Mads Mikkelsennel (fotó: Le Parisien)

A tegnap este zajló Európai Filmdíj gálán bejelentették az átalakuló Lux Award, azaz LUX Európai Közönségdíj jelöltjeit. A három filmre most te is szavazhatsz!

A Lux-díjra jelölt három filmet 24 nyelven feliratozzák, hogy a lehető legszélesebb közönség számára legyenek elérhetőek. December közepe és április közepe között zajlik a szavazási időszak, amikor a filmek megtekinthetők, a szavazatok pedig leadhatók a www.luxaward.eu oldalon.

Idén először a végső nyertesről ötven-ötven százalékos megosztásban dönt a közönség, valamint az Európa Parlament tagsága, míg a korábbi években a közönség nem vehetett részt a szavazásban. A győztes kilétére az Európa Parlamentben derül fény 2021. április 28-án.

A díjra jelölt filmek:

 

Még egy kört mindenkinek
Druk
Dánia, Hollandia, Svédország
Rendezte: Thomas Vinterberg
Írta: Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm
Producer: Sisse Graum Jørgensen & Kasper Dissing

Colectiv
Colectiv
Románia, Luxemburg
Rendezte: Alexander Nanau
Írta: Antoaneta Opris & Alexander Nanau
Producer: Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux & Hanka Kastelocova

Corpus Christi
Boze Cialo
Lengyelország, Franciaország
Rendezte: Jan Komasa
Írta: Mateusz Pacewicz
Producer: Leszek Bodzak & Aneta Hickinbotham

Az elismerés az Európa Parlament és az Európai Filmakadémia közös kezdeményezése, amely az Európai Bizottság és az Europa Cinemas közreműködésével valósul meg.

33. Európai Filmdíj
Wim Wenders és Marion Döring a 33. Európai Filmdíj szombati gáláján december 12, 2020, Berlin. (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Olyan filmek kapják a díjat, amelyek fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkoznak.

A Lux-díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között. Ez a célkitűzés az új struktúrában is megmarad.

A díjkiosztó ünnepség helye továbbra is az Európai Parlament, csupán az időpontja változik: november helyett április lesz.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com